Jóga na pracovišti

Pokud Vás v nějaké firmě přivítají zaměstnanci s laskavostí, úsměvem na rtech, očividnou spokojeností a tolerancí, vězte, že tajemství této dobré pohody spočívá ve cvičení jógy.

korporativní joga

Moderní firmy uplatňují vůči svým zaměstnancům zcela nový vztah. Vedoucí si dobře uvědomují skutečnost, že jsou to právě zaměstnanci, kteří realizují vizi a poslání firmy. Bez jejich práce by jednoduše nebylo možné uskutečnit vytyčené cíle a vydělat peníze. Proto moderní společnosti dělají také moderní rozhodnutí, aby ochránily psychické a fyzické zdraví svých pracovníků.

Již nestačí zaplatit zaměstnancům nejrůznější rekreační programy. Moderní firmy vědí, že pracovníci potřebují mnohem více než jen fyzické výboje a pocení na posilovacích nástrojích. Drahé teambuldingy se ukázaly jako neefektivní a čím dál častěji se od nich upouští. Kvůli orientaci na obilnou stravu a alkohol je někteří zaměstnanci dokonce nazývají „břišní building“.

Kvůli výše řečenému se moderní firmy po celém světě uchýlily k novým prostředkům – ve svých prostorech zaměstnávají certifikované instruktory korporativní jógy, aby se zaměstnanci i s vedením společně cvičili jógu.

Jóga management

Poslední dvě desetiletí angažují největší světové firmy certifikované instruktory International Yoga Academy & Yoga Federation of Europe, aby cvičili se zaměstnanci přímo na jejich pracovištích.

Evropská federace jógy organizuje v moderních firmách, na fakultách či v nejrůznějších institucích program s názvem „Jóga na pracovišti – jóga pro zaměstnané“. Všichni instruktoři korporativní jógy se učili od doyena jógy prof. dr Predraga K. Nikiće, který je garant vzdělávacího programu International Yoga Academy & Yoga Federation of Europe v Praze a držitel nejprestižnějších cen a ocenění v oblasti jógy.

Program „korporativní jógy“ má dva moduly. 

Moderní manažeři cvičí jógu

Program se skládá ze dvou modulů – „A“ a „B“. Modul „A“ zahrnuje jóga praxi s manažery (vedením firem). Instruktoři jógy provádí speciální techniky dýchání (pránájámy), koncentrace (dhárána) a meditace. Manažeři se seznamují s pečlivě strukturovanou sérií ásán, které jim pomáhají při řešení dílčích problémů, s nimiž se vedení potýká (stres, syndrom vyhoření, hypertenze...). Děje se tak ve snaze posílit a zlepšit vztah se zaměstnanci, vytvoření podmínek k efektivní týmové práci a zdravé a povzbuzující firemní kultury, z níž sálá duch spolupráce a přátelství.

Lekce mohou být vedeny buď individuálně, nebo ve skupině. Manažeři velkých společností jsou spokojeni, neboť díky hodinám jógy, vedené odbornými instruktory, mizí bolesti hlavy i svalstva, utlumuje se stres, povolují psychické křeče, zvyšuje se koncentrace. Instruktoři jógy absolvovali (vedle základního školení skládajícího se z 200 hodin) rovněž odborný edukační program International Yoga Academy zaměřený na korporativní jógu, který vedou největší autority z oblasti jógy.  

Zdraví a spokojenost zaměstnanců

Modul „B“ zahrnuje jóga praxi pro samotné realizátory práce (zaměstnance). Instruktoři jógy je učí technikám jógy i profesionálně strukturovaným sériím ásán, aby jim tak pomohli v mnoha sférách života.

Již po několika lekcích jógy cítí zaměstnanci uvolnění tělesného svalstva a záhy i zlepšení celkového psychického stavu. Po lekcích správného dýchání vdechnutý kyslík osvěží každou buňku těla, únava mizí a nálada se viditelně zlepšuje. Zaměstnaní jsou po lekcích odpočatí a regenerovaní. Účinky cvičení jógy v prostoru firem s sebou nesou dalekosáhlé změny, neboť ovlivňují i vytváření osobních vazeb a lepší komunikaci mezi kolegy na pracovišti.

Cvičení jógy v prostorách společností a firem lze uskutečnit v čase předobědové pauzy, o odpolední přestávce nebo po skončení pracovní doby. Top manažeři velmi často objednávají lekce 30 minut před schůzkou s vedoucími firmy.

V případě, že Váš ředitel nikdy neslyšel o tom, co vězí za tajemstvím úspěchu druhých firem, přijďte za ním a povězte mu: „Přečtěte si tento text.“