Je sebechvála to nejlepší pro rozvoj kariéry?

Chcete-li dosáhnout povýšení, musíte zajistit, aby nadřízení věděli o vašich úspěších. Musíte si zkrátka být jisti, že se vaše úspěchy dostanou k těm správným uším.

Znamená to však, že byste se měli před svými šéfy vychvalovat? Není přece jen nějaký lepší způsob, jak prezentovat úspěchy, ke kterým jste se dopracovali?

Ilustrační snímek

Úvaha, že kariéra vyžaduje schopnost sebechvály může znít  jako rozumné tvrzení. Ve skutečnosti to však s sebou nese i negativa, především v podobě újmy, kterou vychloubáním můžete způsobit svým podřízeným a lidem ve vašich týmech.

Když vše prezentujete jako své osobní úspěchy, nezbudou žádné zásluhy pro vaše kolegy. Zkuste se tedy raději chlubit tím, jaké máte spolupracovníky. Vaši podřízení tak budou oceněni za přínos, který měli. A budou motivováni k tomu, aby příště opět odvedli prvotřídní práci.

Nesoustřeďujte se na neúspěchy a přehmaty. Podpořte jejich rozhodnutí i to, čím přispívají. I když ano, zcela jistě můžete navrhnout, aby se příště něco udělalo trochu jinak.

Mluvte o skvělé práci svých podřízených

Je tedy důležité, abyste si uvědomovali obě perspektivy – svou i tu svých podřízených. Měli byste také své kolegy oceňovat za to, co udělají opravdu skvěle. Sami si ocenění za výkony ostatních nepřisvojujte.

Až příliš mnoho manažerů je povyšováno proto, že si připisují zásluhy za něco, co je výsledkem práce jejich kolegů. Sebechvála možná není záměrná, může nastat i neúmyslně. Přisvojování úspěchů druhých však určitě není způsob, jak byste chtěli ve své kariéře postoupit dál.

Lidé to prostě nemají rádi, což asi není nijak překvapivé. Ujistěte se, že se vaši nadřízení dozvědí o skvělé práci celého vašeho týmu. Zmiňte to. Tak snadné to celé je.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues