Je manažerská kariéra pro vás ta pravá?

Mnozí lidé mají pocit, že jsou dobrými vůdci a týmovými hráči, což je teoreticky předurčuje pro dráhu úspěšných manažerů. Ne vždy to však musí být pravda. Zvažujete-li proto manažerský post, zkuste se nejprve zamyslet, zda je to pro vás to pravé. Jste připraveni na odpovědnost a tlak spojený s výkonem vedoucí funkce? Jste připraveni na rizika, která mohou nepříznivě ovlivnit vaši kariéru? Server Allbusiness.com sestavil základní otázky, které by si měl položit každý, než vstoupí mezi manažery.

Dokážete převzít odpovědnost za svou kariéru?

Uvědomte si, že ani jako manažeři pravděpodobně nezůstanete u jednoho zaměstnavatele po celý život. Musíte převzít odpovědnost za svou kariéru a věnovat tomu veškerou potřebnou energii a kreativitu.

Jste připraveni neustále se vzdělávat?

V otázce vlastního rozvoje nesmíte spoléhat jen na zaměstnavatele. Bude potřeba váš vlastní zájem, váš čas i vaše peníze.

Zvládáte obtížné situace a konflikty?

Pocit, že umíte jednat s lidmi nestačí. Jako manažer musíte umět oddělit osobní názor na druhé od jejich pracovního potenciálu a výkonnosti. Musíte umět hledat cesty ke zlepšení.

Vytyčujete si cíle?

Nemáte-li zkušenosti s vytvářením příležitostí sami pro sebe, může být řízení druhých špatnou volbou.

Zvládnete být nepopulární?

Jako manažerovi se vám může stát nejen to, že zaměstnanci nebudou přijímat vaše postoje, ale i to, že s těmito postoji nebudete souhlasit ani vy sami. Přesto budete muset myslet především na zájmy a cíle firmy.

Dokážete nést odpovědnost za druhé?

Věřit sobě není totéž jako věřit druhým. Vyžaduje to trpělivost, silné komunikační dovednosti, schopnost vhledu, předvídání a řešení problémů. Dobrá zpráva je, že tyto dovednosti lze získat praxí.

-kk-

Zdroj: AllBusiness - americký server a komunita pro malé a střední podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje AllBusiness