Jazykové kurzy pro manažery: Individuální přístup, malé skupiny a maximální intenzita studia

Obvykle jsou starší, velmi motivovaní, požadují individuální přístup a často i nadstandardní zázemí. Účastníci jazykových kurzů pro manažery totiž už z praxe moc dobře vědí, že „Time is money“. Chtějí se naučit co nejvíc v co nejkratším čase a chtějí to nejlepší. A jazykové školy po celém světě jim pořádáním jazykových kurzů pro manažery vycházejí maximálně vstříc.

Zatímco běžný student si jazykový kurz v zahraničí spojuje i se spoustou mimoškolní zábavy, cestováním a party s novými kamarády, účastníci jazykových kurzů pro manažery to mají jinak. Obvykle vyrážejí jen na kratší pobyt, od dvou do čtyř týdnů, preferují intenzivnější kurzy s menším počtem studentů ve skupině a specializovanou výuku.

Kam se vyráží na kurzy pro manažery?

Studenti v kurzech pro manažery vyhledávají školy s individuálním přístupem, nadstandardní kvalitou výuky i zázemí. A zatímco mladí studenti preferují hlavně velké metropole s mnoha možnostmi zábavy a vyžití, účastníci manažerských kurzů volí menší a klidnější města. S výběrem konkrétní školy jim pak často pomáhá kvalitní specializovaná agentura.

Ta pomůže nejen s výběrem lokality, školy i kurzu, ale zajistí i všechno ostatní – od letenek, přes víza až po ubytování pro studenta, případně i jeho rodinu.

Vzhledem ke kratšímu trvání, dávají účastníci těchto kurzů přednost evropským destinacím. Oblíbená je Velká Británie, konkrétně univerzitní města Cambridge, Oxford a samozřejmě i Londýn. Populární jsou i jazykové kurzy na Maltě v lokalitách St. Julian’s, St. Paul´s Bay a na ostrově Gozo. Vzdálenější destinaci pak reprezentují Spojené státy a oblíbená lokalita Fort Lauderdale.

Kurzy pro manažery? Kratší, ale intenzívní a individuální

„Běžných“ skupinových kurzů, jako jsou kurzy General English, Business English nebo Intensive English, ve kterých je ve skupině 12 až 15 studentů, se účastní jen menšina manažerů. Více se jich hlásí do takzvaných „minigroup courses“, kde na jednoho lektora připadá maximálně šest účastníků. A populární je i individuální výuka, kurzy typu „one to one“, kde se lektor věnuje jen jedinému studentovi.

Velmi oblíbenou variantou je i kombinace studia v miniskupině a individuálních lekcí. V miniskupině může student pilovat schopnost komunikace, kooperace, otrkat se, zbavit se zábran z komunikace před cizími lidmi a v individuálních hodinách potom společně s lektorem intenzivně ladit nedostatky a zaměřovat se na konkrétní problémy, které má.

Obsah a témata kurzů pro manažery jsou potom obvykle kombinací „všeobecných“ General English kurzů, jež se zaměřují na rozvoj angličtiny ve všech směrech, a Business kurzů, jež bývají cílené na obchodní terminologii, na schopnost sebeprezentace, vyjednávání a vedení obchodní komunikace v angličtině. Na kvalitní jazykové škole pak tomu všemu předchází důkladná analýza potřeb, tedy toho, v čem se student chce a potřebuje zlepšit.

Kvalitní zázemí ve škole i „doma“

Mít maximální klid na studium a užívat si kvalitní zázemí, po tom studenti z řad manažerů touží. Při jazykových školách, které se specializují právě na kurzy pro manažery, tak často vznikají takzvaná manažerská centra. S kvalitním a nadstandardním vybavením (i když třeba interaktivní tabule, počítačové centrum a kvalitní připojení k WI-FI nabízejí kvalitní jazykové školy i „běžným“ studentům) a se společenskou místností, kde mohou odpočívat a komunikovat s lidmi z podobných oborů.

I ubytování obvykle bývá nadstandardní. Zatímco mladí studenti nepohrdnou bydlením ve skupině a několika spolubydlícími, účastníci kurzů pro manažery obvykle v hostitelské rodině vyžadují samostatný pokoj s vlastní koupelnou a WC. Nemalá část z nich volí apartmán, někteří pak dokonce hotel.

Populární variantou studia jsou i takzvané „family package“, kdy s manažerem vyráží i rodina. Angličtinu mohou studovat jak manželka, tak děti a jde de facto o propojení dovolené se studiem, tedy o další úsporu času. Tuto variantu nabízí například školy LAL v USA, GSE a BELS na Maltě. Pro francouzštináře je nabízí jazyková školy IH Nice na francouzské riviéře.

Ti, kteří si alespoň část pobytu spojí s dovolenou, často hledají místo, kde mohou hrát golf, potápět nebo se věnovat jinému sportu. I v tomto případě své služby nabízejí specializované agentury. Pokud mají její zaměstnanci osobní zkušenosti se studiem v zahraničí, tím lépe.

A mimochodem, na jazykové kurzy nevyrážejí jen manažeři, ale často i lidé ve věku 30+ z dalších profesí jako jsou učitelé, lektoři, bankéři… I jejich požadavky na studium jsou ale odlišné od juniorů, i oni vyžadují a ocení nadstandardní přístup a intenzívnější výuku v menších skupinách.

Výsledek? Jistota i v mezinárodním prostředí

Díky malým skupinám, velké intenzitě výuky a osobnímu přístupu jsou výsledky patrné už po několika málo týdnech. Dochází k překonání komunikačních bariér, student zvládne prezentovat na profesionální úrovni, může se bez obav zúčastnit obchodních jednání i neformálních setkání na mezinárodní úrovni. A především získá jistotu, která je pro komunikaci v cizím jazyce nesmírně důležitá.