Jak zvládnout nával stresu nebo úzkosti ve čtyřech krocích

Akutní stres, nával úzkosti nebo strach. Jedná se o intenzivní reakci těla na nějaký negativní podnět nebo stresující událost, která vás může do určité míry až paralyzovat. Jak těmto pocitům vzdorovat a co nejrychleji se vzpamatovat, když vás přepadnou? Zde je návod ve čtyřech krocích, který vyvinul psycholog Judson Brewer a který mimo jiné používají závislí lidé při překonávání abstinenčních příznaků.

Ilustrační snímek

Tento návod uveřejnila webová stránka TED.com.

Krok první – identifikujte své pocity

Prvním krokem je vůbec uvědomit si, co se vám děje. Rozpoznejte znaky panické ataky nebo návalu úzkosti. Řekněte si, že to, co se vám děje, je sice nepříjemná, ale zcela normální fyziologická reakce, že se vám fyzicky nemůže nic stát a že dříve nebo později tento stav přejde. Také se snažte identifikovat, co tento nával emocí způsobilo a kde se tedy vzal.

Krok druhý – proti pocitům nebojujte

Nesnažte se pocitům vzdorovat. Stejně byste to pravděpodobně nedovedli. Snažte se uklidnit a nechte úzkost sebou jaksi plynout. Nebojujte proti ní a spíše ji přijměte jako nutné zlo, se kterým se ale nejlépe bojuje klidem a nadhledem.

Krok třetí – objektivně své emoce, myšlenky a jejich dopady zhodnoťte a prozkoumejte

Snažte se pochopit, co se s vámi děje a jaké dopady na vás vaše emoce mají. Uvědomte si, co se děje s vaším tělem, a řekněte si, že symptomy jako třeba tlukot srdce, závratě nebo pocení jsou zcela normální.

Krok čtvrtý – zaujměte pozici nezaujatého, ale zvědavého pozorovatele

Vývoj návalu úzkosti pozorujte z pozice nezaujatého pozorovatele. Snažte se tak trochu odosobnit a na celou situaci se dívat tak, jako by se neděla vám, ale někomu jinému. Buďte zvědaví, co se děje, a postupně vnímejte, jak úzkost odeznívá.

 

-mm-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com