Jak zužitkovat čas v knihovně - efektivně a zadarmo

Ilustrační snímek

Proč právě knihovna? Možná proto, že mnoho z nás, kteří již opustili brány univerzity, se už nikdy mezi knihy aktivně nevrátili vyděšeni myšlenkou na probděné noci či dny nad knihami a učením na testy. Velká škoda. Právě v knihovně můžete načerpat množství inspirace pro vaši kariéru i osobnostní rozvoj, často i zadarmo. Alespoň to tvrdí server The Daily Muse, který na toto téma připravil 5 tipů k zamyšlení…

Zlepšíte svou počítačovou gramotnost

U nás pravděpodobně zatím nenarazíte na užitečný servis, jaký nabízí některé americké knihovny orientující se například na pomoc při zpracování vašeho životopisu nebo způsoby hledání práce. Ve vybraných pobočkách českých knihoven se však můžete zadarmo nebo za drobný poplatek naučit či si osvěžit základy práce s programy jako je Word nebo Excel. Zeptejte se ve vaší knihovně, jaký konkrétní servis nebo kurzy může nabídnout.

Vše na internetu nenaleznete

V knihovně můžete nalézt mnoho zajímavých informací a úhlů pohledu k tématu, které vás zajímá. Nezáleží na tom, zda vám to pomůže růst profesně, anebo se jedná jen o okrajové téma, o něž máte zájem. Mimochodem, i když možná oponujete, že na internetu je dnes již vše, nezaslouží si přeci jen vaše oči trochu odpočinku svítícího monitoru?

Inspirace může sedět i vedle vás v uličce

Pokud trávíte čas v knihovně, jste obvykle obklopeni mnoha neznámými lidmi hledajícími stejná nebo odlišná témata jako vy. Šance, že tedy narazíte na člověka sedícího vedle vás, který se zajímá o obdobné téma a vás samotného může posunout v této problematice dále, je vysoká. Oslovte vašeho kolegu vedle.

Využijte volnosti a prostoru, kterých se vám dostává

Klimatizace, klid, internetové připojení a to vše zdarma, respektive za mizivý poplatek. Knihovna poskytuje skvělý neutrální prostor pro práci mimo kancelář a domov. Navíc, naleznete-li to správné místo, se zde nachází minimum rušivých prvků, které by vás zdržovaly od práce. Tak vzhůru do knihovny.

Při práci i po práci

Mnoho knihoven organizuje různé programy za nulovou nebo minimálně cenu. Povídání s autory, promítání filmu, výstava nebo jiná vystoupení. Pokud nechcete trávit odpoledne doma, vezměte svou průkazku do knihovny a běžte si užít trochu neškodné zábavy.

Také jste objevili výhody knihovny pro vaše osobní potřeby a rozvoj? Jak vy sami tento prostor využíváte?

-bn-

Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse