Jak vyprávět skvělý příběh

Ilustrační snímek

Většina doporučení, jak zvládnout prezentaci nebo jiné veřejné vystoupení radí používat příběhy. Lidé rádi poslouchají příběhy a rádi se z nich učí. Neurověda dokonce odhalila, že lidský mozek chápe příběhy mnohem lépe než klasické přednášky. Pojďme se proto dnes podívat na možnosti, jak správně vyprávět příběh.

Judy Carterová je koučka a autorka několika knih, která se zabývá příběhy. Vystupuje na odborných konferencích a pořádá workshopy zaměřené na využití osobních příběhů a humoru k inspiraci druhých a snižování stresu na pracovištích. V nedávném článku na serveru Psychology Today publikovala praktické rady, jak zaujmout příběhem. Zkuste se jimi inspirovat, aby vaše vystoupení byla poutavější a zábavnější.

1. Nemusíte mluvit o zásadních věcech

Dobrý příběh nemusí být o žádné stěžejní události vašeho života, musí však splňovat dvě podmínky. První podmínkou je hrdina, který chce něčeho dosáhnout. Druhou pak překážky, které musí překonat uvnitř sebe nebo se svém okolí.

2. Zapojte drama

Příběh bude dynamičtější a bezprostřednější, když budete mluvit v přítomném, nikoli minulém čase. Ještě více jej oživíte, když zapojíte více postav. Postavami přitom nemusejí být jen lidé, nebojte se ani zvířat či věcí. Snažte se příběh pouze nevyprávět, ale také trochu hrát. Používejte přímou řeč a zapojte pohyb. Na dramatičnosti přidají emočně vypjaté momenty, které můžete dokreslit zvoláními jako: Cože? Pro boha! Ó, ne!

3. Spojte příběh se svou minulostí

Spojení s minulostí, například dětstvím, dodá vašemu příběhu na důležitosti. Využijte proto okamžiků se silným emočním nábojem k položení řečnické otázky jako například: Kdy jsem se naposledy takto cítil?. Je to ideální způsob, jak ukázat, co jste se v životě naučili a z čeho si vaše publikum může vzít příklad.

4. Skončete praktickými radami

Na závěr vašeho příběhu by mělo přijít poučení. Posluchači by od vás měli slyšet konkrétní způsoby, jak mohou využít vašich zkušeností ve svém vlastním životě.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today