Jak vycvičit mozek k pozitivnímu myšlení

Ilustrační snímek

Mnoho výzkumů již prokázalo, že pozitivní naladění má vliv na zvýšení výkonu – zlepší se produktivita práce, kreativita i celková míra zapojení se do úkolu. Většina lidí si však myslí, že předpokladem pro pocit štěstí je úspěch, který musí předcházet. Např.: „Až mě povýší, budu spokojený a šťastný.“ Úspěch je však pohyblivý cíl – po jeho dosažení se vždy objeví nový. Ve skutečnosti je souvislost mezi úspěchem a spokojeností obrácená: Ti, kteří jsou pozitivně naladěni, zvládají každodenní výzvy a úkoly lépe.

Na pocit štěstí a spokojeností má do určité míry vliv i genetika a prostředí, ve kterém žijeme. Klíčové jsou však naše zvyklosti, které se dají řídit a ovlivnit.

Jak si vypěstovat nové návyky

Funguje to podobně jako trénink v posilovně. Jedno krátké cvičení pro posílení pozitivity denně, třikrát za týden to stačí. Vy nebo Vaši zaměstnanci můžete vyzkoušet jedno z následujících cvičení:

  1. Napište 3 věci, za které jste vděčni.
  2. Pošlete pozitivní zprávu někomu v rámci své sociální sítě.
  3. Meditujte přímo u pracovního stolu po dobu 2 minut.
  4. 10 minut cvičte.
  5. Napište si do deníku nejvýznamnější zážitek posledních 24 hodin.

Tato cvičení byla zadána manažerům daní v KPMG. Měli si vybrat jedno z nich a provádět ho 3x týdně. Několik dní po skončení tréninku byly testovány jejich pocity ve srovnání s kontrolní skupinou. Ve všech měřítkách dosahovali lepších výsledků než ti, kteří cvičení neprováděli. Obě skupiny byly znovu testovány o 4 měsíce později. Celkové pocity životní spokojenosti a optimismu byly i po takové době vyšší než v období před školením: Jedno krátké cvičení denně tedy udrželo tyto manažery šťastnější ještě měsíce po ukončení programu.

-th-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review