Jak v pěti krocích navždy zatočit se zlozvykem

I malá díra může potopit celou loď, řekl Benjamin Franklin. Jestliže máte nějaký zlozvyk, který dlouhodobě provozujete a nic s ním neděláte, může se stát, že vás bude velmi intenzivně brzdit ve vašem kariérním rozvoji i ve výkonu vaší práce. Nehledě na to, že pokud budete provozovat dlouhodobě nějaký zlozvyk, uškodí tím vaše reputace i autorita před vašimi podřízenými. Zvyk je ale železná košile a odbourat se zlozvyků nikdy není úplně jednoduché. Jak na to vám poradíme v několika jednoduchých krocích.

Ilustrační snímek

Krok první: Identifikujte své zlozvyky

Podle platformy TED je prvním krokem samotná identifikace zlozvyků, což nemusí být tak lehké, jak se zdá. Zamyslete se nad tím, co je jádro problémů, kterým musíte čelit, a které vaše zvyky mají tyto problémy na svědomí.

Krok druhý: Určete si cíle

Jaké jsou vlastně vaše cíle? Chcete eliminovat zvyk úplně, nebo jej omezit? Lze nějak váš cíl vyjádřit exaktně, číselně? Vždy se lépe postupuje podle systému, než naslepo.

Krok třetí: Dělejte změny postupně

Nepřekopejte celý váš život najednou. Postupujte po krocích a teprve když se vám podaří udělat jednu drobnou změnu, pokračujte dále. Jestliže se budete snažit udělat všechny změny hned a najednou, mnohem pravděpodobněji to celé skončí nezdarem.

Krok čtvrtý: Nastudujte si teorii

Před samotnou změnou si nastudujte, jak dané věci nejlépe zanechat a za co místo ní budete dělat. Lidé často dělají tu chybu, že se příliš soustředí na to, co nedělat, a nemají žádný plán na to, jak by vlastně danou věc měli dělat správně.

Krok pátý: Buďte v kontaktu s někým, komu důvěřujete

Ve více lidech se to lépe táhne. Pokud to se změnou ve vašich zvycích myslíte vážně, měli byste se o dané problematice s někým bavit a průběžně sledovat váš vývoj. Ať už se bude jednat o kolegu, známého, člena rodiny nebo i profesionálního kouče.

 

-mm-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com