Jak udržet soustředění zaměstnanců před svátky

S Vánocemi přichází kromě většího objemu práce i stres v podobě nakupování, rozesílání pozdravů, večírků, úklidu, rodinných povinností a podobně. Možná si říkáte, jak v této době udržet soustředěnost zaměstnanců. Toto je pět tipů:

- Jděte příkladem. Pokud budete jako vůdce ukazovat laxní postoj a cíle, stejně laxně se budou chovat i zaměstnanci. Neměli byste rozhodně přicházet stále pozdě nebo vykazovat méně práce než jindy. Držte se cílů, které máte do konce roku splnit a zaměstnanci vás pak budou lépe následovat.

- Zdůrazněte své programové prohlášení. Je vhodná doba připomenout zaměstnancům základní cíle firmy, krátkodobé i dlouhodobé cíle. Můžete stanovit i cíle nové a ukázat nadšení pro ně, které by mohlo zaměstnance inspirovat.

- Nebuďte skrblíci. Podpořte morálku a produktivitu tím, že pomůžete zaměstnancům užívat předvánoční čas. Uspořádejte sváteční oběd, vyzdobte kanceláře, rozdejte malé dárky. Snažte se nevyžadovat větší přesčasy nebo práci o víkendu. V případě velkého náporu práce zvažte raději dočasné přijetí pomocných sil.

- Nedopusťte, aby se historie opakovala. Jestliže jste loni na Vánoce měli problémy s produktivitou, zamyslete se, co bylo špatně a podle toho volte řešení. Zajímejte se o názory zaměstnanců.

- Sdílejte úspěchy. Najděte si čas na zhodnocení všechno dobrého, co se vám v letošním roce podařilo. Soustřeďte se na pozitivní věci a sdílejte je se zaměstnanci. Poděkujte za pracovní výkony, protože uznání pomáhá ve stresujících dobách udržet motivaci.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How