Jak svému týmu nastavit dlouhodobé cíle, kterých skutečně bude moci dosáhnout

Nastavování cílů tak, aby byly dosažitelné ale zároveň dostatečně ambiciózní a motivační, je umění. Mnoho manažerů toto umění neovládá a nastavuje svým týmům cíle, které nemají mnoho společného s realitou a které pracovníky akorát demotivují. V tomto článku si proto ukážeme, jak můžete svému týmu nastavit dlouhodobé cíle správně a realisticky tak, aby skutečně plnily svůj účel.

Ilustrační snímek

Tento text vychází z příspěvku na blogu Briana Tracyho.

Nastavené cíle definujte zcela konkrétně a specificky

Nastavované cíle nesmí být nikdy vágní. Nestačí třeba říct, že se pracovník bude vzdělávat v nějaké oblasti. Musíte jasně říci, jaké dovednosti nebo certifikace musí do určitého bodu v čase daný pracovník získat. Pokud byste cíle nedefinovali exaktně, nikdy nevíte, jestli jich zaměstnanec dosáhl nebo ne.

Nastavte cíle tak, aby byly realistické

Asi nejdůležitější poučkou je, že nastavené cíle musí být realistické. Jestliže by vaše cíle byly příliš ambiciózní, protože si myslíte, že tak budou vaši podřízení motivování k podávání toho nejlepšího možného výkonu, dopadnou výsledky vašeho týmu špatně.

Dosažení cílů musí být v kompetenci vašich podřízených

Mnoho manažerů dává svým podřízeným cíle, které se týkají věcí nebo indikátorů, které nemají daní pracovníci šanci ovlivnit. Vždy, když nastavujete podřízeným cíle, mělo by být stoprocentně v jejich moci, jestli těchto cílů dosáhnou nebo ne, a výsledky vašich podřízených by neměly být závislé na práci jiných lidí mimo tým.

Definujte jasný časový rámec

Každý plán i každý cíl vyžaduje i jasné ukotvení v čase. Definujte, dokdy je cílů potřeba dosáhnout, a zasaďte cíle do pevného časového rámce.

Specifikujte dílčí kroky – tedy cestu, jak se k výsledkům dostat

V neposlední řadě je nutné definovat, jak může váš tým daných cílů dosáhnout. Nestačí pouze říct, jaká je cílová meta, ale říct i to, jak se k ní lze dostat. Specifikujte proto i dílčí kroky, kterými se vaši pracovníci k cíli dostanou, a pomozte jim strukturovat si plán akce.

 

-mm-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com