Jak správně kritizovat šéfa

Ilustrační snímek

Kritizovat nadřízeného je ošidná věc. Dobří nadřízení sice většinou chtějí znát názory svých podřízených, přesto je však k vyjádření kritiky třeba určitého umu. Jak kritizovat správně, a nepoškodit tak vztah s vaším šéfem, radí server cbsnews.com.

Pokládejte objasňující otázky

Otázky vám mohou pomoci přirozeně ukázat šéfovi, že jeho návrhy nemusí být zcela správné. Nezdůrazňujte svůj vlastní nesouhlas či neochotu něco dělat, upozorňujte na nedokonalost navrhovaného procesu.

Zvolte správné místo a čas

Volte takové místo a čas, které podle vás bude vašemu nadřízenému nejvíce vyhovovat. Pozorně sledujte nevebrální projevy, které by mohly znamenat, že je váš nadřízený momentálně frustrovaný, nejistý, nervózní nebo zavalený prací. V takovém případě mu svou zpětnou vazbu nepředávejte. Až přijde vhodný čas, mluvte spolu soukromě. Nikdy šéfa nekritizujte veřejně.

Ukažte výhody vašeho řešení

Pokud chcete změnit způsob, jímž váš šéf něco dělá, ukažte mu, jaké to pro něho bude mít výhody. Řekněte mu, že jste si vědomi toho, jak je pro něho daný projekt důležitý a že mu svými nápady můžete pomoci k lepším výsledkům.

Komunikujte včas a často

Pravidelně se svým šéfem mluvte, abyste si vytvořili profesionální vztah založený na vzájemném respektu. Mnohem snadněji pak bude přijímat vaši kritiku.

Zeptejte se, zda můžete svou zpětnou vazbu sdělit

Pokud se svým šéfem nemáte neformální vztah, vždy se předem slušně zeptejte. Zkuste otázku jako například: „Vadilo by vám, kdybych se s vámi podělil o svůj pohled na věc?“

-kk-

Zdroj: CBS MoneyWatch - server americké mediální skupiny CBS věnovaný managementu a obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje CBS MoneyWatch