Jak si získat publikum pomocí řeči těla

Ilustrační snímek

Psychologové uvádějí, že neverbální projevy tvoří více než 60 procent mezilidské komunikace. Některé výzkumy hovoří dokonce o více než 90 procentech. To, co říkáme, je tedy pro naše posluchače méně důležité než to, jak to říkáme. Při přípravě prezentací a jiných veřejných vystoupení na to však často zapomínáme a věnujeme se převážně přípravě obsahové stránky své řeči. Nacvičování před zrcadlem nebo pokusným publikem nám přijde hloupé. Říkáme si, že jsme se nenarodili jako skvělí řečníci a s tím se nedá nic dělat. To je však velký omyl. Zkuste začít pracovat právě na neverbální komunikaci a brzy uvidíte, že to funguje.

1. Naučte se mluvit očima

Každý váš jednotlivý posluchač by měl mít pocit, že se na něho díváte po celou dobu svého vystoupení. To však rozhodně neznamená, že byste měli skutečně zírat na své publikum. Začněte tím, že si s sebou nepřinesete žádné papíry ani kartičky. Když totiž budete svou řeč číst, budete buď koukat do papíru nebo na zadní stěnu místnosti. Mluvte spatra. Svůj pohled pomalu posouvejte místností zleva doprava a dívejte se do očí jendotlivých posluchačů. Potřebujete-li zdůraznit určitý bod, zastavte pohyb svých očí. Držte se pravidla dívat se celou dobu na publikum. Chcete-li něco ukázat na tabuli nebo plátně, udělejte to rychle a opět se dívejte na lidi.

2. Otevřete se publiku

Gesta rukou pomáhají vytvářet nadšení pro příběh, který vyprávíte. Vaše ruce by proto při prezentaci neměly nehybně viset podél těla ani se skrývat za zády. Přirozené pohyby rukou vám pomohou působit otevřeněji a důvěryhodněji. Dávejte si ale pozor, abyste ruce nekřížili před tělem. To je naopak znakem uzavřenosti. Podobně nekřižte ani nohy. Další způsob, jak se více otevřít publiku, je přiblížit se celým tělem, tj. postavit se co nejblíže posluchačům. Čím menší vzdálenost mezi vámi bude, tím lépe.

3. Usmívejte se

Již jen tím, že se usměje, získáte vyšší sebevědomí. To se velmi hodí, když jste nervózní. Zkuste se usmát, až se budete příště klepat hrůzou před svým vystoupením a uvidíte, že hned získáte lepší pocit. Úsměv uklidní vaše tělo a váš mozek se pak bude moci lépe soustředit na prezentaci. Stejně tak publikum bude mít lepší pocit, když uvidí, jak se usmíváte.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com