Jak si okamžitě získat sympatie kohokoliv, s kým mluvíte?

Každý úspěšný manažer musí umět budovat hodnotné a pozitivní vztahy. A to jak se svými podřízenými, tak samozřejmě i se svými nadřízenými, kolegy nebo obchodními partnery. Člověk, který neumí vzbudit sympatie ve svém okolí a který neumí efektivně komunikovat, jak v kolektivu tak na individuální úrovni, se nikdy nemůže stát inspirativním a úspěšným lídrem. Naštěstí existuje několik jednoduchých, praktických postupů, které vám pomohou získat sympatie kohokoliv, s kým mluvíte.

Ilustrační snímek

Usmívejte se

Podle Addicted2Success je úsměv tím nejjednodušším, ale zároveň nejúčinnějším způsobem, jak si získat sympatie člověka, se kterým mluvíte. Zkrátka se usmívejte a dejte najevo dobrou vůli. Druhý člověk vám ji začne podvědomě prakticky ihned opětovat.

Najděte společná témata

Zkuste co nejdříve na začátku konverzace najít společná témata. Lidé automaticky pociťují sympatie ke komukoliv, kdo je takříkajíc ze stejného kmene. Pokud tedy zjistíte, že jste s dotyčným oba rybáři, že oba hrajete na kytaru nebo pocházíte ze stejného města, hned toho využijte v konverzaci ve svůj prospěch.

Používejte gesta a výrazy druhé osoby

Výše zmiňované sympatie k lidem ze stejného kmene lze využít i tak, že budete používat stejné výrazy, stejná gesta a stejnou řeč těla, jako člověk, se kterým se bavíte. Psychologicky v něm tak okamžitě probudíte větší zájem o vaší osobu a dáte základ společnému souznění.

Ptejte se

Lidé velmi rádi mluví o sobě. Často aniž by si to uvědomovali. Získat si jejich sympatie je tedy poměrně jednoduché – stačí se ptát, nechat je mluvit a dávat najevo skutečný a nefalšovaný zájem.

Znejte etiketu a dobře odhadujte situace

I dlouho a efektivně budované sympatie a souznění s dotyčnou osobou může okamžitě přijít vniveč, pokud utrousíte nějakou nevhodnou poznámku nebo překročíte určité hranice. Buďte v tomto ohledu opatrní, dobře odhadujte náturu a náladu člověka, se kterým mluvíte, a chovejte se podle etikety.

 

-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success