Jak si nepoškodit profesionální image při osobní komunikaci

Ilustrační snímek

Schopnost působit důvěryhodně při osobních setkáních je důležitá nejen pro manažery, ale pro každého, kdo chce být úspěšný a postupovat v kariéře směrem nahoru. A je přitom jedno, zda budete vystupovat s prezentací před větší skupinou lidí, nebo mluvit z očí do očí jen s jedním člověkem. Na co si tedy dát pozor? Především na chování, které je často podvědomé, ale má zásadní vliv na váš profesionální image. Na typické příklady takového chování upozornil server American Management Association.

Slovní vycpávky

Kolikrát jste již slyšeli, že si při mluvení máte dávat pozor na „ehm“, „...,že?“ a podobné slovní vycpávky? Tak je již končeně přestaňte používat. Učte se používat taktické pauzy. Pokud vás nenapadá slovo, které chcete říci, zkrátka chvíli mlčte.

Rušivé pohyby

Čím více se budete hýbat, tím více dáte najevo svou nervozitu. Když naopak nebudete zbytečně poklepávat nohama nebo hlavou, ukážete svou vyrovnanost s klid. Trénujte klidně s knihou na hlavě.

Upozorňování na vlastní chyby

Sebevědomý člověk umí chyby ve svém projevu přejít bez povšimnutí nebo pomocí malého vtipu. Když naopak někdo bojuje s nervozitou, má tendenci své chyby vysvětlovat, čímž na ně ještě více upozorňuje. Držte se proto zásady chybu co nejrychleji napravit a jít dál.

Slabé držení těla

Cítíme-li strach, máme přirozenou tendenci zmenšovat, abychom byli menší terč. Máme nohy u sebe, připažené ruce, zastrčenou bradu, mluvíme tiše. I tomu lze předcházet nácvikem. Učte se stát vzpřímeně a se vztyčenou hlavou.

Skrývání obličeje a rukou

Čím pohodlněji se člověk cítí, tím více zapojuje obličej a ruce. Zaťaté či skryté ruce a kamenný obličej opět ukazují na vaši nervozitu. Cvičte se proto v používání gest nejprve ve společnosti, která je vám příjemná. A nezapomínejte udržovat oční kontakt, kterým dáváte najevo svůj respekt k posluchačům.

-kk-

Zdroj: American Management Association - portál Americké manažerské asociace (AMA)
Zobrazit přehled článků ze zdroje American Management Association