Jak se vyrovnat se zraněnou hrdostí

Server Open Forum nedávno přišel ve svém článku na zajímavé zjištění. Ačkoliv si dokážeme poradit s mnoha neduhy, kdy nachlazení řešíme horkou polévkou, naražené končetiny bandáží nebo bolavou hlavu obkladem, často nejsme schopni čelit emocionální zátěži, která nás v životě doprovází v podobě neúspěchu, odmítnutí nebo ztráty. Stejně jako nám babské rady pomáhají se zdravotními obtížemi, i s psychikou se zvládnete vypořádat. Zde je pár rad:

1. Uvědomte si vaše „zranění“

Odmítnutí nebo nedocenění vaší práce je jako dostat žihadlo do vašeho sebevědomí. Odmítnutí však pro vás znamená skvělou lekci, díky níž můžete přezkoumat vlastní návrh a uvědomit si jeho (i vaše) nedostatky. Přestaňte tedy bojovat se svou hrdostí a převezměte odpovědnost za své jednání. Jak si myslíte, že se jinak rodí skvělí lídři, obchodníci a podnikatelé?

2. Nejste středobodem vesmíru

Mnoho z nás má pocit, že když zkazíme prezentaci nebo nebudeme zrovna znát odpověď na něčí otázku, automaticky se před ostatními ztrapníme a naše sebevědomí tím utrpí. Zůstaňte v klidu, ostatní vás zas tak moc neřeší a tak váš neúspěch bude vypadat nejhůře zejména ve vašich očích.

3. Přestaňte být sebekritičtí

Jakmile se vám něco nevydaří, vaše vnitřní kritika okamžitě začne okamžitě signalizovat selhání a vy se začnete cítit pod psa. Samozřejmě je důležité si uvědomit, co se nezdařilo a jak to napravit, ale místo sebekritiky byste též měli zapojit sebetoleranci a laskavost. Obhajte si i to dobré, co ze situace vzešlo. Můžete si například vytvořit seznam podpůrných argumentů, které si přečtete v sebekritické chvíli.

4. Požádejte o zpětnou vazbu

Kolikrát se nám něco nevydaří a my jsme schopni nalézt zcela liché příčiny neúspěchu. Proto je dobré požádat nějakou z přítomných osob, aby nám poskytla svůj názor na situaci. Otevřená diskuze nám navíc pomůže uvědomit si, že třeba až tak mnoho hrozného nestalo.

5. Zvykněte si na „ne“

Negativní výraz zákazu nebo odmítnutí si s sebou přenášíme odmala, kdy nám rodiče často zakazovali mnoho věcí a aktivit proti naší vůli. „Ne“ je ale zcela běžným jevem každodenního života a je potřeba se s ním vypořádat. Zkuste si promluvit například se zkušeným obchodníkem nebo akvizičním specialistou o tom, jak se po mnoha chladných telefonátech vyrovnává s odmítnutím. Možná získáte perfektní řešení také vaší situace.

Hlavu vzhůru. Neutíkejte z trapné situace do kouta. Ukažte sobě i ostatním, že máte schopnost vyrovnat se i se zraněnou hrdostí. Staňte se autoritou pro své kolegy.

-bn-

Zdroj: OPEN Forum - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
Zobrazit přehled článků ze zdroje OPEN Forum