Jak se ujistit, že zaměstnanci tvrdě pracují

Dnešní nejčastější způsoby měření produktivity mohou zavinit konec vašeho podnikání. Je to častá otázka, jak mohu měřit efektivitu svých zaměstnanců. Standardním měřením produktivity je vydělit tržby počtem zaměstnanců, ale to nevede ke zlepšení celkové efektivity. Experti dokonce věří, že lepší je žádné měření než špatné. Advokátní firma, která bude počítat pouze fakturované úkony, bude riskovat vyhoření svých právníků.

Efektivita je měřitelná, ale musí se dělat individuálně pracovník od pracovníka a věnovat čas tomu, co je důležité. Thomas Klett, konzultant Watson Wyatt navrhuje:

1. Zeptejte se svých zaměstnanců. Kdo rozumí své práci více než sami zaměstnanci. Když si sami navrhnou způsob měření, vlastní hrdost je bude nutit zvyšovat efektivitu.

2. Využívejte více dimenzí. Nehodnotit pouze jednou vlastnost, ale zahrnout otázku opakování činnosti, kreativitu atd.

3. Zahrňte objektivní kriteria. Kolik vyřídil telefonů, kolik napsal hlášení, kolik toho naprogramoval atd.

4. Zahrňte subjektivní kriteria. Nechte hodnotit pracovníky jejich spokojenost s vlastní prací (např. škála 1-10), budete tak vědět dopředu, jestli chce některý opustit váš tým.

5. Nevymýšlej vynalezené. Mnohé firmy chtějí vytvářet nový systém hodnocení od začátku, přitom mají dost informačních zdrojů, které pak je vyhazují.

6. Žádný pracovník není solitérem. Zadejte pracovníkům, aby pracovali v týmu. Někdy se může stát, že odchodem pomalého pracovníka se zpomalí práce celého týmu, protože on vytvářel v týmu dobrou atmosféru.

-jh-

Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com