Jak se obléci na pohovor

Je zřejmé, že znáte obecná fakta, že když přijde na oděv vhodný pro pohovor. Trocha průzkumu před pohovorem v tomto ohledu ale rozhodně neuškodí. 

- Kultura. Je dobré brát v úvahu nejen kulturu firmy a oboru, ve kterém se zajímáte o místo. Také věnujte v oblasti odívání pozornost současným trendům v daném oddělení nebo divizi.  

- Lokalita. Lokalita, kde se firma nachází, může věci – co do stylu odívání - ještě více zkomplikovat.  

- Zkušenosti. Vaše zkušenosti a úroveň pozice, na kterou se hlásíte, také určují ideální oděv, který byste měli mít.  

- Pro dámy. Náboráři se shodují, že uchazečky nemohou udělat chybu s dobře ušitým kostýmem v neutrálních barvách, nejlépe černé, námořnické modři nebo šedé. V konzervativnějších firmách, například investičním bankovnictví nebo konzultantství, je sukně téměř povinnost. V jiných případech bude vypadat profesionálně i kalhotový kostým a kožené mokasíny. Trocha make-upu a střídmé šperky vám pomohou cítit se ještě lépe.  

- Pro pány. Oblek v tmavé, neutrální barvě s bílou nebo modrou košilí a hedvábnou kravatou s konzervativním vzorem bude pro většinu příležitostí vyhovující. Držte se přírodních materiálů – vlny a bavlny. Pozor na syndrom bílých ponožek a ujistěte se, že gumička u ponožek drží a že se ponožky v půlce pohovoru neodporoučí k vašim kotníkům.  

- Porušování pravidel se stylem. Můžete sondovat firemní styl, než půjdete na pohovor třeba tak, že se ještě před pohovorem do firmy podíváte neohlášeni. Pokud takovou možnost nemáte, nebo ji nechcete využít, zde je několik tipů: 

- Udělejte dojem. Přestože jistě nikoho neurazíte, když si vezmete konzervativní oblek, je také pravda, že takhle nevystoupíte z řady.  

- Buďte kreativní. V závislosti na druhu pozice, oboru a na tom, jak si přejete svoji osobu prezentovat, se budete muset rozhodnout, jak nejlépe se prostřednictvím oblečení vyjádřit. Pokud hledáte práci v uměleckých nebo více liberálních oborech či reklamním průmyslu, pak byste ve stylu oděvu měli brát více v potaz svou osobnost.  

- Buďte sami sebou. Pokud se ve svém úboru necítíte ani trochu dobře, pak je na čase zvážit, zda opravdu jste vhodným uchazečem pro danou pozici.  

- Na závěr. Když váháte, je vždy lepší udělat chybu na straně formální spíše než ležérní. Obecně chcete mít na sobě to nejlepší, co si můžete dovolit, vypadat perfektně a dát na odiv svou přirozenou pozornost k detailům. Parfém si schovejte na randění, rozhodně však použijte deodorant. Čisté ruce a vlasy jsou absolutní samozřejmost.  

-av-

Zdroj: Wetfeet.com - americký portál s nabídkami zaměstnání a informacemi o trhu práce
Zobrazit přehled článků ze zdroje Wetfeet.com