Jak se chovat při videokonferenci

Díky dokonalejším a levnějším technologiím přibývá společností a manažerů, využívajících videokonferencí při komunikaci na velké vzdálenosti. To, jak se budete při videokonferenci prezentovat, tak může buď pomoci vaší kariéře, nebo ji zcela zničit.

Prostřednictvím videokonference může manažer podpořit své dobré jméno, nebo ze sebe také udělat blázna, když si neuvědomí, že partneři sledující obrazovku v různých částech světa mohou vidět, jak si hraje s vlasy, dloubá se v nose, kouše si rty, škrábe se v podpaží nebo si hraje se svým komunikátorem. Uvědomte si, že kamera všechno zvětšuje. Článek proto shrnuje základní pravidla chování při videokonferenci.

- Dobře vybírejte oblečení. Nespoléhejte pouze na košili a kravatu na horní polovině těla, zatímco na dolní si necháte šortky. Ve většině videokonferencí bude kamera zabírat jen vaši bustu, v některých případech však můžete být žádán, abyste něco ukázal nebo nakreslil na tabuli a v záběru pak bude celá vaše postava.

- Mluvte pronikavým konverzačním tónem a dávejte dobrý pozor. Pokud chcete prosadit nějakou myšlenku, snažte se přiblížit ke kameře. Ženy by měly sedět na okrajích židlí, aby byly při hovoru dobře vidět.

- Udržujte vyrovnaný oční kontakt s partnery na druhé straně konference i ve vaší místnosti. Pokud budete celou dobu upřeně hledět jen do kamery, budete působit ztuhle. Jestliže se nebudete do kamery dívat vůbec, budete budit nezájem.

- Nezapomínejte, že kamera zachytí všechno. Pokud tedy mluví někdo z kolegů, nemyslete si, že ostatní neuvidí, jak obracíte oči v sloup. Totéž mějte na paměti ihned po vstupu do místnosti. Druhá strana může vidět váš obraz a slyšet váš hovor dříve, než vy uvidíte a uslyšíte ji. Samozřejmě by se nemělo stát, že při videokonferenci usnete.

- Vyvarujte se kulturně necitlivých gest. Výrazné pohyby rukou a celého těla jsou například pro Asiaty nepříjemné. Podobné projevy očekávají až při komunikaci s lidmi, s nimiž udržují dlouhodobé vztahy.

- Cvičte se v praxi, byste se zbavili strachu z videokonferencí. Můžete například požádat přátele, aby vás sledovali, když mluvíte a upozornili na chyby. Nahrajte se na video nejprve sami doma.

-kk-

Zdroj: Career Journal Asia - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru v Asii
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal Asia