Jak řídit šéfa posedlého kontrolou

Ilustrační snímek

Je váš nadřízený mikromanažer? Pak vás možná utěší, že nejste sami. Anebo ještě lépe – že existují praktické způsoby, jak se šéfa s nutkavou potřebou neustále vás kontrolovat naučit řídit. Osm praktických rad přinesl server Forbes.com.

1. Hledejte vzorce chování

Chování mikromanažera lze většinou poměrně snadno předvídat. Zjistíte například, že v určitých situacích, dnech nebo částech dne je zvláště nervózní. Když budete tyto situace znát, ušetříte si mnoho stresu.

2. Předpokládejte problémy

Jakmile víte, co vašeho šéfa dráždí, můžete se tomu snadněji vyhnout. Naučíte se rozpoznávat problémy a řešit je dříve, než si jich začne všímat váš nadřízený. Mějte v zásobě vždy různá řešení, abyste odolali jeho neustálému dohledu.

3. Mějte pochopení

Ukažte svému šéfovi, že chápete, pod jakým tlakem je. Dejte najevo, že mu chcete pomoci.

4. Ukažte, že je na vás spolehnutí

Mikromanažer potřebuje mít všechno pod kontrolou. Nedávejte mu proto svým chováním zbytečně příležitost, aby vás podezíral. Máte-li v týmu nespolehlivého člověka, snažte se jej přimět k větší spolehlivosti.

5. Jděte příkladem

Chovejte se k šéfovi tak, jak byste rádi, aby se on choval k vám. Nenechte se vyprovokovat. Ukazujte mu, že váš styl práce je jiný, a přitom přináší stejně dobré výsledky.

6. Promluvte si se šéfem o jeho přístupu

Bez konfrontačního tónu se mu pokuste vysvětlit, jak vás jeho mikromanažerský přístup ovlivňuje.

7. Zapojte ostatní

Pravděpodobně nebudete obětí svého šéfa-mikromanažera sami.Vysvětlete proto svým kolegům, jak se snažíte zlepšit svou spolupráci se šéfem a povzbuďte je k témuž.

8. Braňte se

Pokud se vám nedaří přimět šéfa, aby vám méně dýchal na krk, zvažte promluvu s jeho nadřízeným.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com