Jak řídit energii

Řada manažerů věří, že k větší produktivitě pomůže time management. Vymezují si priority, dělí části dne podle jednotlivých úkolů, snaží se více delegovat. Všechny tyto věci mohou vést k vyšší produktivitě, existuje však ještě něco, co má na ni důraznější vliv – řízení energie (energy management).

Veškeré manažerské činnosti – od obchodních telefonátů, přes porady a prezentace až po společenské povinnosti – vyžadují energii. Manažeři si však důležitost energie ve svých životech často neuvědomují. Skutečnost je každopádně taková, že špatně zacílená a využívaná energie vyšší produktivitu nezajistí. Produktivní může sice manažer být i se špatnou hladinou energie, vyšších výkonů však nedosáhne.

Zamyslete se nad svým dnem. Vstáváte s pocitem únavy? Proplouváte pracovním dnem s pomocí neustálého přísunu kofeinu? Máte odpoledne pocit, že vaše mentální kapacita se vyčerpala? Jste příliš unavení na to, abyste se večer aktivně věnovali rodině nebo svým zájmům? Uvědomte si, že špatné využívání energie ovlivňuje celý váš život.

Hladinu energie ovlivňuje celá řada faktorů. Jde především o stravu, spánek, stres, fyzickou kondici, osobní přístup, emoce a okolní prostředí. Provést změny je v tomto smyslu náročné. Často totiž chybí motivace. Článek nabízí několik rad.

- Strava. Odborníci se shodují na tom, že je lepší sníst více menších jídel denně než jedno nebo dvě velká. Nezapomínejte také na výživnou hodnotu.

- Stres. Stresující situace samy o sobě neexistují. Vždy jde o individuální reakce na konkrétní podněty. Sami musíte zjistit, co vám nejlépe pomáhá vyrovnat se se stresem. Vyčleňte si v rámci týdne potřebný čas sami pro sebe.

- Fyzická kondice. Dělat něco je vždycky lepší než nedělat nic.

- Osobní přístup. Individuální přístup se vztahuje k vnímání minulých, přítomných i budoucích věcí. Převezměte kontrolu nad tím, co vnímáte. Vyvarujte se negativních podnětů, jako jsou televizní zprávy a hledejte pozitivní, jako je poslech hudby.

-kk-

Zdroj: darwinmag.com - Magazín věnovaný informačním technologiím a managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje darwinmag.com