Jak řešit konflikty (2/2): Obnovte svůj nadhled

V předchozím článku jsme viděli, že konflikty nejsou nutně něco špatného. Naučili jsme se také první techniku pro obnovení nadhledu – udělat si pauzu.

Ilustrační snímek

Článek na webu psychologytoday.com popisuje i další tipy ohledně toho, co můžeme na základě poznatků sociální psychologie udělat, abychom během konfliktu získali ztracený nadhled. Naučte se tyto techniky a používejte je, když máte pocit, že při příští hádce ztrácíte nervy a zmocňuje se vás vztek.

Představte si, že jste moucha

Musíte se zbavit lpění na detailech probíhajícího konfliktu. Na okamžik se pokuste zapomenout na všechno, o co jde, a představte si, že jste moucha na stěně. Že jste neutrální třetí bytost, která pro vás oba chce to nejlepší. Co by si taková neutrální třetí strana myslela o vaší neshodě?

Tato představa vám pomůže získat nadhled a ponoukne vás k uvědomění si, proč se vlastně celý konflikt odehrává a čeho v něm nakonec chcete dosáhnout. Když získáte nadhled, znovu se vraťte do své pozice v daném konfliktu a pokuste se ho vyřešit. Když jste totiž uprostřed hádky, je takové obnovení nadhledu velmi obtížné. Snažte se proto vždy popřemýšlet o předchozích konfliktech, které jste zažili, abyste se naučili tuto techniku používat ku prospěchu.

Empatie je silný nástroj

Když se svým partnerem nesouhlasíte, zkuste se do něj vžít. Na chvíli se nezajímejte pouze o to, abyste argumentovali pro své vlastní zájmy a cíle. Opět jde o získání nadhledu – v tomto případě chcete pochopit perspektivu a názory vašeho partnera. Tím, že ustoupíme z našeho obvyklého, egoistického hlediska, budeme moci pochopit, co chce a co potřebuje náš partner.

  • Řekněte svými slovy, co vám říká partner.
  • Dovolte mu nebo jí, aby vás opravili, pokud se v tom, co si myslíte že vám říká, mýlíte.
  • Zeptejte se partnera, co cítí a proč to cítí (a představte si, jak byste se za daných okolností cítili vy sami).

 

-jk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today

Články v sérii

Aktuální

Jak řešit konflikty (1/2): Stydět se nemusíte

Aktuální

Jak řešit konflikty (2/2): Obnovte svůj nadhled