Jak působit jako manažer lidsky (ale neztratit nic ze své autority)

Základem úspěšného leadershipu je vzájemná důvěra mezi vámi (manažerem) a podřízenými. Ti vám ale mohou důvěřovat pouze ve chvíli, kdy vás vidí jako autentickou lidskou bytost. I manažer proto musí působit na své podřízené lidsky. Jak toho docílit a rozumět si s podřízenými i na čistě osobní úrovni, aniž byste ale ztratili svoji autoritu?

Ilustrační snímek

Tento článek přinesl server INSEAD Knowledge.

Zajímejte se o své podřízené

V prvé řadě je nutné zajímat se o lidi ve svém týmu i po nepracovní stránce. Zajímejte se o to, co dělají, když nejsou v práci, co je zajímá, čemu se věnují, jaké mají priority a podobně. Své podřízené vnímejte vždy jako individuální osobnosti.

Přiznávejte chyby

Ukázat svoji lidskou stránku jde nejlépe tak, že přiznáte, když se vám něco nepovede. Například naplánujete nějaký projekt, ale situace se vyvine jinak a ukáže se, že jste měli špatný odhad. Když svým podřízeným ukážete, že si umíte přiznat pochybení a poučit se z něj, tak nejenže budete působit autenticky, ale navíc tím podřízeným v praxi ukážete, jak v podobných situacích i oni mohou ideálně jednat.

Svěřte se podřízeným s něčím osobním

S nikým nemůžete navázat přátelský vztah a neformální úrovni, pokud se budete vždy držet striktně jen pracovních témat. Začít můžete vy tím, že se dotyčnému podřízenému svěříte s něčím osobním. Nic se ale nemá přehánět – nedělejte si ze svých podřízených zpovědnici ani terapeuty.

Vnímejte psychické rozpoložení svých podřízených

Abyste se s podřízenými na sebe takříkajíc „naladili“ v osobní rovině, musíte se naučit vnímat a rozpoznávat jejich psychické rozpoložení. Když vidíte, že je něco trápí a v práci se jim nedaří, zkuste toto téma nenápadně, bez předsudků otevřít. Budete tak působit skutečně o hodně lidštěji.



-mm-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge