Jak překonat osobní krizi, vyjít z ní ještě silnější a vrátit se co nejdříve zpět k práci

Každý z nás si bohužel občas projde krizí. Na menší či větší problémy naráží všichni lidé. A manažeři nejsou žádnou výjimkou. Osobní krize, ať už například smrt někoho blízkého, rodinné problémy, zdravotní indispozice nebo nějaký neúspěch, nás ale mohou v dlouhodobém měřítku i posílit. Zde je několik tipů, jak se po prodělané životní krizi vrátit zpět k produktivní práci a jak z těchto nepříjemných zkušeností vyjít ještě silnější než předtím.

Ilustrační snímek

Neztrácejte z dohledu své dlouhodobé plány

Jak uvádí Addicted2Success.com, když procházíme životní krizí, je zcela normální, že se věnujeme tomu, co se děje tady a teď. Řešíme přítomnost a nechce se nám příliš přemýšlet nad budoucností. Abyste se ale dostali ven z melancholie, musíte se začít zase soustředit na budoucnost a své dlouhodobé plány.

Věřte sobě i svým dovednostem

Po prodělané osobní krizi běžně člověk ztrácí sebevědomí. Stejně tak se mu nedostává důvěry v sebe sama a své dovednosti. Zkuste si sepsat, co se vám povedlo, v čem jste dobří a jaké ponaučení si z krize odnášíte.

Nebojte se přiznat okolí, že se něco děje

To, že zastáváte manažerskou funkci, neznamená, že musíte za každou cenu předstírat, že se vám nic neděje. Pokud procházíte těžkým obdobím, nebojte se o tom mluvit. A to i klidně se svými podřízenými. Ukážete tak, že i vy jste pouze lidé, a uděláte tím vstřícné gesto, kterým dáte najevo, že mluvit o psychickém zdraví a složitých obdobích je ve vašem týmu zcela přijatelné.

Pokud je to nutné, vyhledejte odbornou pomoc

Jestliže se vám zdá, že je toho na vás až příliš, vyhledejte odbornou pomoc. I několik málo sezení s profesionálem, ať už třeba s psychologem nebo s koučem, může udělat divy.

Nepřestávejte pracovat

Práce, zvláště pokud vás baví a naplňuje, může sloužit jako zázračný protilék proti krizím, kterými si člověk prochází. To neznamená, že si nemáte na nutně dlouhou dobu vzít volno a věnovat se chvíli sobě, své rodině a svému duševnímu zdraví. Snažte se ale do práce vrátit co nejdříve, jak to bude možné.

Dělejte věci, které vás baví

Každému z nás dodává pozitivní náladu a motivaci něco jiného. Ať už vás baví hudba, filmy, sport, čas s rodinou nebo třeba cestování, nesmíte přestat tyto věci dělat. Ani v období krize. Vaše oblíbené aktivity vám dodají energii a motivaci a vrátí vás zpátky do běžného režimu.



-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success