Jak podpořit kreativní myšlení zaměstnanců

Ilustrační snímek

Dokonce i v prostředí, kde rutinní aktivity přináší požadované výsledky, můžete podpořit inovativní myšlení svých pracovníků, aby dělali práci jinak nebo jednodušeji. Server TLNT nabízí několik nápadů, jak takové kreativní prostředí vytvořit:

Přizpůsobte pracoviště

Společnosti jako Google poskytují prostor pro rozvoj nových nápadů svých zaměstnanců v podobě různých (nejen) týmových aktivit, pracovních přestávek nebo dokonce možnosti budovat své vlastní projekty během pracovní doby. Ne vždy je možné dopřát takový komfort. Snažte se tak alespoň vytvořit pozitivní a otevřené prostředí bez nadbytečného stresu. Zajistěte také potřebné nástroje jako software nebo školení.

Podpořte rozmanitost nápadů a motivujte členy týmu

Vyhněte se jednosměrnému myšlení homogenního týmu. Namísto toho podpořte inovativní myšlení diverzitou názorů, pracovních stylů a procesů a nabídněte pohled zvenčí. Oceňte přínos pracovního týmu a podpořte jejich morálku bonusy, odměnami nebo zvláštními výsady.

Sestavte si kreativní týmy

Vytvořte vnitřně rozmanité skupiny, které se budou věnovat pouze inovacím. Dokonce i týmy, které se budou za tímto účelem scházet třeba jen jednou nebo dvakrát týdně a ve zbytku času konat rutinní práci, mohou podat zajímavé výsledky.

Netrestejte neúspěch

Pod hrozbou trestu nelze kreativně přemýšlet a s neúspěchem je třeba počítat. Ideálně poskytněte navíc prostor anonymně se vyjádřit třeba přes krabici pro podnětné názory.

Možná myslíte, že váš business nepotřebuje inovativní přemýšlení, protože pracuje tak, jak má. Věřte, že vždy může na trh přijít někdo nový, kreativnější než vy a budete nuceni své dosavadní postupy změnit. Máte už připraven plán B?

-bn-

Zdroj: TLNT - americký blog pro odborníky z oblasti HR a talent managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje TLNT