Jak odmítnout povýšení?

Jak odmítnout povýšení a přesto dokázat, že jste firmě stále oddaní? Když se rozhodujete, zda se skutečně chcete vzdát této příležitosti, položte si pár otázek… 

- Co je důvodem? Odmítáte na základě toho, kdo by byl vaším novým nadřízeným nebo kvůli tomu, že si myslíte, že se pro nabízené místo příliš nehodíte? Měli byste se zaměřit na pozici, ne na vaši neschopnost pracovat dobře s ostatními.  

- Co si budou myslet „ti nahoře“? Pokud je váš záměr tuto nabídku odmítnout, ale přesto jste otevřeni povýšení, přemýšlejte o tom, jak můžete toto sdělení předat správnými lidem. Využijte vaši síť k získání vhodných kontaktů a potvrďte svůj trvalý záměr jít ve firmě „výš“.  

- Kolik sociálních aktiv ztrácím? Říci „ne“, i když je to korektní rozhodnutí, není bez rizika a bude vás to stát určité množství společenských aktiv. Pokud vám vaše zkušenosti, doba zastávání funkce a reputace nahrávají do karet, můžete trochu zariskovat oproti zaměstnanci, který takové výhody nemá.  

- Říci „ne“. Když sdělujete nadřízenému, že nemůžete přijmout nabízené povýšení, bude se zajímat o důvody. Vaším cílem by mělo být zdůraznit pozitiva pro zaměstnavatele. Pokud hledáte alternativní pozici nebo postup, vyjádřete to v tuto dobu, s tím, že znovu zdůrazníte přínos firmě, než to, co to přinese vám. Když oznamujete nadřízenému nepříjemné zprávy hovořte specificky, nikoliv v obecnostech. Buďte připraveni vyjádřit důvody pro odmítnutí nabídky. Bez strategie bude odmítnutí vypadat jako nedostatek týmového zaměření nebo osobních ambicí.  

- Laterální kariérní pohyb versus povýšení. Někdy nová nabídka není povýšením, je krokem do paralelní pozice. Přestože nedostanete lepší plat nebo titul, přijmutí takové nabídky by mohlo pomoci vaší kariéře za podmínky, že půjdete tam, kde vás firma potřebuje.

Odmítnutí takových nabídek může být stejně ošidné jako odmítnutí povýšení. Rizika nemusí být stejná, v žádném případě byste však neměli pálit mosty. Přemýšlejte o tom, proč byla tato pozice nabídnuta právě vám. Pokud ve vaší firmě probíhá vlna propouštění, váš nadřízený vás možná chce přesunout do bezpečnější pozice. Nebo jste možná nejvhodnější osoba pro zaplnění určité pozice. Ať už se jedná o jakýkoliv případ, snažte se vidět v širších souvislostech, než se rozhodnete.   

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder