Jak nestresovat zbývající zaměstnance při masivním propouštění

Zeštíhlování společností je „in“ a způsobuje na pracovišti hodně stresu. Podle odborníků ale existují způsoby, jak vytvářet pro ty, kteří zůstávají na palubě, příjemnější zkušenost.

Podle Boba Nelsona, autora knihy 1001 Ways to Reward Employees (1001 způsobů, jak odměnit zaměstnance), je při takové reorganizaci upřímnost nejlepší cestou.

Otevřenost pomáhá udržet důvěru v časech, kdy je jí nejvíce potřeba. Nikdy nepůsobí dobře, když se zaměstnanci dozví o změnách dřív z tisku než od svého vedení.

Při udržování top talentu během nestálých období by také mělo hrát svou roli udržpvání vztahů. Kompenzační balíčky, včetně retenčních bonusů a chvála mohou vzpružit ochablou morálku a motivaci důležitých zaměstnanců. Nezapomeňte také vnímat a oslovit jejich pocit nejistoty ohledně pracovního místa, které jim drastické změny mohly přinést na mysl.

Po výrazném propouštění je třeba najít příležitost k ujištění ostatních zaměstnanců, že je „nová“ firma bude potřebovat, specifikovat nové cíle a vyhnout se dalšímu propouštění. Manažeři by měli ujasnit, co bude od každého potřeba, podpořit je a dbát na kvalitní zpětnou vazbu.

Změna je téměř vždy stresující. Pokud ale v této hektické době věnujete trochu námahy a času zachování respektu, budou si to pamatovat.

-av-
Zdroj: Incentive Magazine - magazín zabývající se zaměstnaneckými výhodami a motivací.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Incentive Magazine