Jak nepohřbít kariéru na vánoční párty

Vánoční večírek ve firmě je více než jen obyčejný firemní večírek. Většina z nás již zažila kolegy, kteří se na večírku opili či chovali jiným nevhodným způsobem, aniž by si uvědomili, že je to může stát pracovní místo. Důležité je zapamatovat si, že firemní večírek vždy bude z jisté části byznys. Naše chování tam může sledovat celá řada lidí s přímým vlivem na budoucí vývoj naší kariéry.

Vánoční večírek lze ale na druhou stranu využít i pro kladný postup v kariéře. Získáme tak možnost předvést svou schopnost zvládat obchodní situace v sociálním kontextu, což se vyplatí zejména manažerům. Nižší manažeři se mohou na večírku seznámit s řediteli nebo vrchním vedením firmy a zároveň ukázat svým podřízeným, jak si cení jejich práce v průběhu roku. Není třeba zůstávat na večírku až do konce, povinností ale je dostavit se.

Manažer by měl na večírek dorazit hned na začátku, nalézt hostitele (šéfa) a pohovořit s ním. Vhodné je pak seznamovat se s novými lidmi, případně nalézt někoho, kdo se nudí stejným způsobem a navzájem si vylepšit večer. Pokud jde o konzumaci jídla ve stoje, doporučuje se vybírat jen to, co dokážeme sníst pomocí jedné ruky a vyhýbat se slaným a kořeněným pokrmům, které nás nutí více pít. Rozumnější je zvolit jídlo obsahující škrob a proteiny, zpomalující vstřebávání alkoholu do krve. Alkohol pijeme jen v malé míře a před odchodem nesmíme zapomenout rozloučit se s hostiteli a poděkovat za pozvání.

**Datum vydání:** XII/2003
Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management