Jak negativní myšlení ovlivňuje vaše výsledky (a jak se ho zbavit)

V odborných článcích i v seberozvojové literatuře často čteme, že základem úspěchu je pozitivní myšlení. A že je nutné se vyhnout negativnímu myšlení. Co to ale vlastně je? Jak se v praxi projevuje, jak ho můžete u sebe rozpoznat a jak ovlivňujte vaše výsledky? A hlavně – jak se jej zbavit?

Ilustrační snímek

Negativní myšlení – co to je a jak ovlivňuje vaše výsledky?

Negativní myšlení je opakem pozitivního. Jak uvádí blog Briana Tracyho, vyznačuje se tím, že dotyčný vidí některé věci příliš černě, soustředí se na negativní aspekty situací kolem sebe a celkově má tendenci vidět věci příliš pesimisticky.

Příliš negativní způsob myšlení samozřejmě ovlivňuje váš osobní život i pracovní výsledky. A to kvůli tomu, že vám znemožňuje vidět příležitosti. Zároveň vám bere energii tím, že svoji mysl zaměstnáváte negativními myšlenkami. A v neposlední řadě také negativní myšlenky ovlivňují vaše vztahy s lidmi kolem vás. Mají totiž vliv na to, jak vás ostatní vnímají (protože nikdo nemá rád morouse), a celkově tak omezují mimo jiné i vaše kariérní vyhlídky.

Jak u sebe poznáte, že máte tendenci myslet negativně?

Zde je několik signálů, podle kterých poznáte, že máte tendenci přemýšlet příliš negativně:

  • Když nastane situace, která se dá vyložit více způsoby, máte tendenci si ji vykládat negativně
  • Očekáváte jenom to nejhorší
  • Negativní myšlenky příliš zaměstnávají vaši mysl a málo se tak zabýváte možnostmi a příležitostmi
  • Máte tendenci propadat silnému stresu, který vás dlouhodobě ochromuje

Jak se negativního myšlení zbavit

Jedním ze způsobů, jak se můžete zbavit negativního myšlení, je praktikovat pozitivní samomluvu. Každý den se na pár minut zavřete v koupelně a do zrcadla si říkejte povzbudivé věci. Sice to zní zvláštně, ale je to velmi efektivní způsob, jak si navýšit sebevědomí a naučit se vnímat věci pozitivně.

Dalším způsobem je pomáhat lidem kolem sebe. Podat pomocnou ruku znamená chvíli zapomenout na negativní věci.

Za zkoušku také stojí věnovat se věcem, které vás baví, a komunikovat s lidmi, kteří vás udržují v pozitivním nastavení mysli.



-mm

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com