Jak (ne)ztratit poslání

"Dokonalý život – Být průměrný není normální", Pavel Vosoba

Od nepaměti světští i božští vládci – králové, carové, církevní hodnostáři konali a jednali v duchu „poslání“. Považovali se za vyvolené, bohem políbené, osudem ověnčené jedince, „předurčené“ pro velké věci.  Někteří z nich dokonce uvěřili ve své „nadlidské“ schopnosti, „lídrovské“ dovednosti a obětovali svůj osud, život, touhy, aby jej naplnili.

Dnes se to mnohým z nás zdá směšné, naivní, idealistické – proč obětovat svoji energii, čas, přátele ve jménu čehosi nehmatatelného, neocenitelného. Jenom blázen by v pohodlném jednadvacátém století opouštěl jistoty, aktivně o něco usiloval, prosazoval. Stačí se „zařadit“ do systému, využít cílový „výtah“, navštívit správná místa…

Zdá se, že diskuze o poslání je vcelku zbytečná – zkrátka slovo „poslání“ ztratilo smysl, význam. Opravdu?

„Přímo za naším domem byl borový les, jako malý jsem běhal mezi borovicemi, modříny, smrky, břízami – některé stromy byly jako lidé: veselé, smutné, majestátní, omšelé. Od malička jsem věděl, co budu dělat. Práce se dřevem je těžká, ale pro mne je vším.“

Tesař Josef z Chebu

 

Ne všichni lidé, kteří vydělávají slušné peníze, mají dobrou práci a výborné pracovní podmínky, jsou spokojení. Cosi jim chybí – „Poslání“? Možná závidí Josefovi jeho nezávislost a radost z práce.

Přes 70 % zaměstnanců velkých firem udává jako jednu z největších kotev kariéry „smysl“ své práce, užitečnost, kterou ocení ostatní. Bohužel podobné procento lidí uvádí, že nedělají práci, která by je naplňovala.

Jsme úspěšní, když naši práci považujeme za smysluplnou. Vraťme okamžiky, kdy jsme tušili, co nás baví.

Kromě toho – je to nakažlivé…

 

Nechte se strhnout neobyčejným příběhem mladého Richarda Drakina a zkušeného Johna Rocka, kteří vás zavedou do různých koutů světa, k výjimečným lidem, jejichž osudy změní váš pohled na život a pomohou vám najít správnou cestu k osobnímu úspěchu a štěstí.

Dokonalý život – Být průměrný není normální, Pavel Vosoba, Grada 2014

 

Vyhrajte knihu "Dokonalý život" od Pavla Vosoby

Litujeme, ale soutěž již byla ukončena. Výherci jsou: paní Gabriela L. ze společnosti Takata, pan Petr N. ze společnosti Mita thor international a pan Robert H. ze společnosti Stavební spořitelna České spořitelny. Všem účastníkům děkujeme a výhercům gratulujeme!