Jak na zbytečné konflikty v týmu?

Na každém pracovišti dochází k občasným nedorozuměním a sporům. I když totiž sami nejsme konfliktní, můžeme pracovat s lidmi, kteří mají potřebu se hádat a vyvolávat spory. Jak konflikty v týmu řešit co nejefektivněji? Praktické tipy přinesl server changeboard.com.

Snažte se kolegy lépe pochopit

Více se zajímejte o lidi, s nimiž pracujete a hledejte způsoby, jak předcházet konfliktům. Pokud například víte, že každý měsíc netrpělivě čekají, až jim dodáte data potřebná k sestavení finanční zprávy, nenechávejte to na poslední chvíli.

Nepřidávejte se k pomlouvačům

Nechcete-li, aby vás vaše okolí mělo za nedůvěryhodné, zdržte se šíření jakýchkoli spekulací. Nadřízení si váží podřízených, kteří jsou pozitivním příkladem druhým.

Své vlastní spory řešte osobně

Než se rozhodnete zapojovat kohokoli jiného, pokuste se konflikt s popudlivým či líným kolegou vyřešit osobně. Požádejte jej o schůzku v soukromí, přičemž nebudete kritizovat jeho osobnost, ale soustředíte se na fakta, která brzdí vaši práci.

Dodržujte nepsaná pravidla

Každé pracoviště má svá nepsaná pravidla. Když například budete chtít přijít s určitou iniciativou, snažte se pro ni získat kolegy.

Buďte pružní

Vycházet s ostatními znamená ochotu nabídnout pomocnou ruku nad rámec svých pracovních povinností.

Zasmějte se

Neberte sami sebe příliš vážně. Odreagujte se od pracovního tlaku pomocí společného humoru.

-kk-

Zdroj: Changeboard - britský portál zaměřený na HR a rozvoj kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje Changeboard