Jak na víno

Víno je nápoj, který lidstvo zná přibližně od doby čtvrtého tisíciletí před Kristem. V současné době je na půdě EU upravuje nový vinařský zákon. Ten dělí vína do skupin podle různých kritérií, přičemž základním měřítkem je cukernatost hroznů při sklizni.

Když si chceme koupit víno, měli bychom především předem vědět, za jakým účelem. Chceme-li je darovat, měli bychom mít jasno alespoň v tom, zda dotyčná osoba pije červené nebo bílé víno a pokud je chceme pro sebe, uvažujme, zda k jídlu nebo jen k pití. U jídla platí, že čím lehčí jídlo, tím lehčí víno. Nakupovat bychom měli ve vinotékách nebo specializovaných obchodech, nikoli vybírat ze zaprášených regálů nebo výloh, kam na víno naopak svítí slunce.

Zakoupenou láhev bychom nikdy neměli otevírat hned, jak si ji přineseme domů. Ideální je nechat víno několik hodin v klidu. Šumivá vína chladíme přibližně na 10 stupňů, bílá vína asi na 14 stupňů Celsia a červená necháme při pokojové teplotě (tj. asi 18 stupňů Celsia). Pro uskladnění je vhodná teplota 8 až 15 stupňů.

-kk-

Zdroj: Vína z Moravy, vína z Čech - Největší portál o moravském a českém vinařství
Zobrazit přehled článků ze zdroje Vína z Moravy, vína z Čech