Jak na vedení virtuálního týmu

Schopnost spolupracovat a sdílet informace na dálku přináší specifické manažerské výzvy. Tradiční modely řízení týmu je dnes stále častěji třeba přizpůsobit virtuálnímu pracovnímu prostředí. Jak tedy řídit zaměstnance na dálku a udržet si osobní kontakt?

Budování důvěry

V tradičních týmech se důvěra buduje prostřednictvím každodenních osobních interakcí. Lidé, kteří se vidí každý den, snadněji sladí styl své práce a komunikace. Ve virtuálním týmu je zapotřebí většího úsilí. V první řadě je třeba věnovat více pozornosti seznámení všech členů týmu. Nechte je, aby si vybrali komunikační nástroje, které jim nejvíce vyhovují, a ptali se na praktické otázky spolupráce s virtuálními kolegy.

Sdílení informací

V tradičních týmech je hlavním distributorem informací vedoucí týmu. Ve virtuálním týmu však není vždy možné, aby vždy přesně věděl, co se kde děje. Proto musí tým stát na důvěře. Vedoucí, který věří svým lidem, nemusí kontrolovat každý dílčí krok. Stačí mu pravidelné vyrozumění o pokroku v nejdůležitějších činnostech.

Řešení problémů

V tradičních týmech se problémy řeší v reálném čase, virtuální tým však může narážet na časová pásma. Pokud nechcete, aby vás zaměstnanci kontaktovali kdykoli v průběhu dne či noci, dohodněte se předem na způsobech řešení akutních problémů.

Motivace týmu

V tradičních týmech se zaměstnanci motivují navzájem již tím, jak sledují své úspěchy. Manažeři je pak svolají na jedno místo za účelem pochvaly a společné oslavy. Virtuální členové týmu naproti tomu mohou propadat pocitu izolace. Proto je třeba více dbát na šíření informací o jejich úspěších. Pomohou vám pravidelné e-maily, ale i osobní telefonáty, na které byste neměli zapomínat.

-kk-

Zdroj: Changeboard - britský portál zaměřený na HR a rozvoj kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje Changeboard