Jak na odvážný leadership

Odvaha nepatří mezi vůdcovské předpoklady, o kterých se stále dokola mluví. Přesto právě takovým předpokladem je. Zvláště zásadní je pak „odvážný leadership“ v obdobích zvýšeného stresu a změn. Jak má tedy lídr budovat vlastní odvahu, a inspirovat tak odvážné chování i u svých svěřenců?

Rozvoj vlastní odvahy začíná vymezením cíle, k němuž se lídr chce díky své odvaze dostat. Znamená to odpověď na otázku, čeho chce dosáhnout tím, že se stane modelem odvážného chování na pracovišti a jak to změní jeho okolí. Další krok spočívá ve zpětné reflexi – připomenutí momentů, kdy ve své kariéře prokázal největší odvahu. Nakonec je třeba identifikovat, co jej motivuje a dokáže dodat odvahu.

Rozvoj odvahy u druhých začíná vymezením jasných očekávání. Patří sem především schopnost postavit se čelem kariérním výzvám, přicházet s novými nápady a uváženě riskovat. Dále je třeba dát lidem možnost nesouhlasit a diskutovat – jasně vysvětlit, že nechcete být obklopeni přitakávači. Nakonec je důležité vědět, že odvaha se skrývá v pokusu, nikoli výsledku. Je proto třeba umět odvahu ocenit a poučit se pro příště.

-kk-

Zdroj: Talent Management - portál amerického časopisu zaměřeného na řízení talentů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Talent Management