Jak lídr snižuje IQ zaměstnanců a co s tím dělat

Už jste se někdy podívali na nějakou firmu a přemýšleli, jak tolik očividně inteligentních lidí může provádět tak špatná rozhodnutí? Seděli jste někdy na jednání a věděli, že právě provedené rozhodnutí není vhodné? Pravděpodobně ano. V těchto a podobných případech se přitom jedná o záležitost osobního stylu lídra. Styl lídra totiž může odnaučit jeho následovníky rozumně uvažovat.

Perspektiva zastávaná lídrem vychází ze sady základních předpokladů, které se více než k úspěchu firmy vztahují k úspěchu jedince. Mnozí lídři například mýlí již v samotné představě, co znamená vést ostatní. Myslí si, že úspěch firmy je pouze šéfova zásluha a dávají tak zaměstnancům jasné pokyny, aniž by od nich očekával samostatné uvažování. Jinými slovy zabíjejí jejich potenciálně přínosné myšlenky. Jeho heslem by se dala označit zaměstnancům často připomínaná věta: „Nemysli a dělej.“

Tito lídři přitom nejsou nijak špatní lidé, jsou oddaní své práci a vysoce motivovaní. Časem se akorát stávají frustrovanými pod tíhnou svých povinností, nemohou fungovat bez neustálého vedení shora, rozčilují se na své podřízené a přestávají je motivovat. Jejich styl se nakonec může pro firmu stát velice nákladným, ať již jde o atmosféru mezi zaměstnanci nebo zákazníky. Toto je několik tipů, jak se popsaného nevhodného stylu vedení zbavit:

- Rozvíjejte sebeuvědomění.
- Zdokonalujte sebekontrolu.
- Respektujte myšlenky zaměstnanců.
- Předveďte odhodlání vzdělávat se.
- Zamyslete se nad budoucím vývojem: Nacházíte se tam, kde byste chtěli?

Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher