Jak konečně dosáhnout svých cílů, ať už v kariéře nebo v osobním životě

Každý bychom měli někam směřovat a každý bychom měli o něco usilovat. Ať už je vaše definice osobního štěstí či pracovního úspěchu jakákoliv, svého snu dosáhnete jenom dlouhodobým a systematickým úsilím. Zde je návod, jak dosáhnout svých vytyčených cílů, ať už se týkají kariérního postupu nebo vašeho soukromého života.

Ilustrační snímek

Tento manuál přinesl blog kouče a autora Briana Tracyho – BrianTracy.com.

Definujte své cíle

V prvé řadě musíte vědět, čeho vlastně chcete dosáhnout. Definujte svoji vizi a určete si své cíle, které by ideálně měly být konkrétní a měřitelné – tak, abyste věděli, kdy jste jich dosáhli.

Své cíle si sepište

Své cíle si napište na papír nebo do souboru do počítače. Budete je tak mít na očích a tím, že jim dáte psanou podobu, se pro vás stanou konkrétnější a hmatatelnější a je menší šance, že je budete ignorovat.

Dejte svým cílům časový rámec

Určete, za jak dlouho chcete svých cílů dosáhnout. Buďte v každém případě realističtí. Pokud byste byli až příliš ambiciózní, mohlo by vás to při vaší cestě za svým snem demotivovat.

Vytvořte konkrétní plán

Postupujte od konce dopředu a podle svých vytyčených cílů i časového rámce určete, jaké kroky (a i kdy) budete postupně podstupovat, abyste svých cílů dosáhli.

Plánujte i prodlevy a relax

Nebuďte příliš ambiciózní. Do vašeho plánu vám určitě vlezou nějaká zdržení, nečekané problémy a podobně. Stejně tak je nutné naplánovat si i odpočinek. Raději postupujte pomalu, ale udržitelně.

Postupujte podle svého plánu

Teď už jen zbývá postupovat podle definovaného plánu, svůj postup monitorovat a vydržet!



-mm-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com