Jak komunikovat s diktátorem

Někteří šéfové neradi přijímají názory druhých a chtějí o všem rozhodovat sami – bez ohledu na to, zda jsou v tom dobří. Přesvědčit nadřízeného o vašich nápadech proto může být obtížné, ale ne nemožné. Tato strategie se nazývá řízení směrem nahoru – managing up.

V první řadě je třeba seznámit se s manažerským stylem vašeho nadřízeného. Řídí-li vaše oddělení diktátor, zajímejte se nejprve o to, jak vhodně upoutat jeho pozornost. Možná jej zajímají čísla a výzkumy nebo rád mluví o určitých projektech. Zjistěte proto, co jej motivuje, abyste mohli svůj návrh předložit ve správném kontextu. Odhalte jeho oblíbená témata a způsoby komunikace.

Další krok spočívá v tom, ukázat vaše zanícení a sebedůvěru. Komunikujte o úspěšném zavedení vašich strategií, nikoli však ve snaze získat ocenění. Poslouchejte a ptejte se. Snažte se vybudovat se šéfem dobrý vztah. Nemusíte se stát jeho nejlepším přítelem, ale získat osobnější přístup. Zajděte na oběd nebo diskutujte o vašich projektech. Jestliže šéf bude respektovat váš charakter, máte větší šanci uspět se svými myšlenkami. 

-kk-
Zdroj: HR World - on-line komunita pro odborníky na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR World