Jak efektivně zvládat stresové situace

Ilustrační snímek

Nespavost, přecitlivělost, bušení srdce, záchvaty paniky, sevření žaludku, nadměrné kouření… Stres je záludný pojem. Zatímco některé motivuje k vyšším výkonům, mnohým naopak brání v jasném přehledu nad situací. Server Business Matters publikoval několik tipů, jak se můžete se stresovou situací vyrovnat:

1. Najděte si oporu

Nejlepší strategií, jak se stresu naučit bránit, je následovat někoho, kdo se se svým stresem umí dobře vyrovnávat. Buďte transparentní a nebojte se se svými starostmi svěřit a nechat si poradit. Obtížnou situací jsme si v životě prošli jistě už všichni.

2. Nehleďte úzkoprse

V pracovním životě se možná ocitáte ve slepé uličce a jste nuceni přijmout nelehká rozhodnutí. Nezanedbávejte však také svůj osobní život. Nezapomeňte pravidelně jíst, spát a relaxovat ve volném čase. Sázet vše na jednu kartu (vaši práci) se vám nevyplatí a pod stresem se vám zhroutí také váš osobní život. Udržujte balanci.

3. Nebuďte puntičkář

Zpracovat vše do posledního detailu je luxus, který si v časovém presu nemůžete dovolit. Stanovte si realistická očekávání. Naučte se akceptovat také své vlastní chyby a nedostatky a poučte se z nich.

4. Změňte úhel pohledu

Přemýšlejte o tom, co můžete na situaci změnit nebo zda můžete změnit způsob, jakým ostatní na situaci nahlížejí. Zkuste nalézt možnou strategií skrze změnu vidění a prodiskutujte ji s někým, komu věříte. Pokud se situace nedaří změnit a vy nemůžete nijak aktuálně přispět, zůstaňte v klidu, udělejte krok zpět a spolupracujte, jste-li požádáni.

5. Buďte asertivní

Vyhněte se situacím, kdy své pocity konzervujete sami v sobě a kdy naopak v určitých situacích přehnaně reagujete. Stůjte si za svými názory, avšak respektujte i pohled ostatních. Vyjadřujte se bez zbytečných emocí.

6. Získejte si nadhled

Pod tlakem se i malý zádrhel stává velkým a obtížným problémem. Představte si v hlavě horší scénáře, které by se mohly přihodit. Budete tak hledět na problém z větší perspektivy.

7. Zaměřte se na pozitivní zkušenosti

Soustřeďte se na pozitiva ve vašem každodenním životě. Přemýšlejte o tom, co by váš den udělalo jasnější, a hledejte způsob, jakým toho docílit. Těšte se na všednosti každého dne, které vám odlehčí vašim starostem. Najednou už nevidíte vše tak černě, že?

-bn-

Zdroj: Business Matters - web předního britského časopisu pro malé a střední podniky
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Matters