Jak bojovat s nedostatkem sebedůvěry

Ilustrační snímek

Většina lidí zažívá v průběhu své kariéry chvíle vážných pochybností o vlastních schopnostech. Nedostatek sebedůvěry nás poškozuje osobně i profesionálně, a proto bychom s ním měli pracovat. Výzkumy potvrzují, že správné zacházení s nedostatkem sebedůvěry přináší příležitosti pro osobní rozvoj a tím i vyšší sebevědomí. Jak tedy překonat pochybnosti o sobě?

Uvědomte si, že v tom nejste sami

Podobné pocity zažívá při práci většina lidí. Stresujících situací je celá řada a vyhnout se jim nelze.

Pochybujte o svých pochybách

V klidu se zamyslete, zda jsou vaše obavy reálné, nebo reagujete přehnaně. Vyzkoušejte metodu zaznamenávání svých pocitů na papír. Hledejte příčiny a argumenty proti svým negativním reakcím.

Hledejte radu a podporu

Koučování a pozitivní podpora ze strany okolí má přímý vliv na růst sebedůvěry. Požádejte proto o pomoc své okolí, a pokud by vaše nejistota dosahovala extrémů, nebojte se vyhledat profesionální pomoc.

Odpočiňte si

Odpočinek nebo změna činnosti pomáhá od negativních myšlenek tím, že směřuje naše uvažování jiným směrem. Bojujte s negativními myšlenkami tím, že se budete snažit vidět i pozitivní stránky věci.

Cvičte vnitřní rozhovory a představivost

Mluvte sami se sebou a přesvědčujte se, že jste dobří a situaci, kterou máte před sebou, zvládnete. Představujte si úspěch takříkajíc v živých barvách.

Dávejte si specifické cíle

Jasné cíle vám dají směr. Zároveň si trénujte pozitivní myšlení o tom, jak konkrétně daných cílů dosáhnete. Počítejte i s překážkami, které bude třeba překonat.

Postavte se svému strachu

Položte si otázku, co nejhoršího se vám v dané situaci může stát. Namísto úniku investujte svou energii raději do boje.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com