Irsku chybí manažerské dovednosti

Hlavním důvodem nedostatečné konkurenceschopnosti Irska jsou nedostatečné manažerské dovednosti představitelů irských firem. Uvádí to alespoň obchodní škola Irish Management Institute (IMI). Ve studii s názvem Closing the Gap dokonce vyčíslila, že neefektivní manažerské postupy přijdou Irsko na 2 miliardy eur ročně. Nejhůře jsou na tom malé a střední podniky.

Studie měřila efektivitu manažerských postupů pomocí nástrojů speciálně vytvořených London School of Economics a společností McKinsey v posledních 10 letech. Zapojilo se do ní více než 150 irských výrobních firem. Ukázalo se, že úroveň manažerských dovedností v Irsku je pod globálním průměrem těsně před Portugalskem, Řeckem, Čínou a Indií. Británie i Spojené státy, které dopadly vůbec nejlépe, Irsko předehnaly.

IMI: Manažerské dovednosti jsou předpokladem ekonomického růstu

Studie prokázala silné propojení mezi tím, jak manažeři dokáží zavádět osvědčené best practices, jako jsou metody štíhlé výroby či sledování výsledků, a tím, jak dobře firma prosperuje.

Podle ředitele IMI Toma McCarthyho je zlepšení manažerských dovedností základním předpokladem zlepšení vyhlídek na ekonomický růst Irska. Vláda by se podle něho neměla ve svých podpůrných opatřeních soustředit jen na nezaměstnané s nízkou kvalifikací, ale především na rozvoj managementu.

-kk-

Zdroj: The Irish Times - portál irského deníku The Irish Times
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Irish Times