Investice která se vyplatí: Zbavte se digitálních vyrušení (1/2)

Ilustrační snímek

Řekněme, že pracujete na počítači a vedle na stole máte položen svůj chytrý telefon. Mobil najednou zapípá – máte novou SMS. Pracovali byste dál, nebo byste pracovat přestali a podívali se na ni? Toto rozhodnutí má velký dopad na vaši produktivitu.

Vyrušení jsou s námi každý den

Velká většina z nás by zvolila druhou možnost. Nová SMS je obvykle daleko zajímavější než to, co právě děláme. Nicméně platí, že vyrušení je nepřítelem úspěchu. Když svou pozornost věnujete smysluplné práci, dostáváte se do stavu vědomí, který psychologové nazývají flow (proudění, plynutí). Je to stav, kdy ztrácíte pojem o čase a jste naprosto pohlceni nějakou aktivitou.

Výsledkem je masivní pokles produktivity

Všechna ta digitální vyrušení -  SMS, zprávy na chatu, e-maily atd - nás ustavičně pokoušejí. Když se jimi necháte strhnout, dostane vás to ze stavu proudění. Dostat se pak zpět do tohoto stavu trvá dlouho. Autor článku na webu addicted2success.com si vybavuje, jak na začátku kariéry pracoval jako softwarový vývojář. Udržet mysl ve stavu flow pro něj bylo nezbytné. Býval často ponořen hluboko do kódu, když v tom jej někdo vyrušil tím, že se ho zeptal na něco úplně jiného, například jeho plány na víkend. Tím došlo ke zhroucení konstrukce, kterou měl v mysli. A aby se dostal tam, kde byl vyrušen, trvalo mu to 15 minut. Představte si, jak byla jeho produktivita narušena jen tím, že ho někdo několikrát vyrušil.

Proč je tak těžké odolat vyrušení

Upozornění na nové textové zprávy na telefonu nás všechny naučila očekávat nějakou zajímavou informaci. Protože jako lidé po informacích bažíme, spustí takové upozornění na SMS produkci trošky dopaminu v našem mozku. Proto jsou digitální vyrušení tak návyková. Čím více vás mobilní aplikace vyrušují, tím větší je šance, že se na nich stanete závislými.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success

Články v sérii

Aktuální

Investice která se vyplatí: Zbavte se digitálních vyrušení (1/2)

Aktuální

Investice která se vyplatí: Zbavte se digitálních vyrušení (2/2)