Introverti se nemají za co stydět

Ilustrační snímek

Většina rad, jak uspět v práci, je určena pro extroverty. Co má ale dělat introvert, kterého průbojnější kolegové nepustí ke slovu? V první řadě by si měl najít takovou práci, která bude odpovídat jeho povaze a potřebám. Introverti většinou preferují pozice s vysokou mírou autonomie v rozhodování a firmy, které jim dají možnost pracovat v klidném prostředí. Lépe se jim pracuje v týmech, v nichž má každý jasně danou roli a o všem se nerozhoduje při společných diskusích a brainstormingu. Dále by se měli řídit následujícími pravidly:

Najděte si chvíli pro sebe

Ať už je vaše práce jakákoli, najděte si v ní prvky, které vyhovují vaší introvertní povaze. Dbejte na pravidelné pravidelné přestávky na tichém místě.

Vybírejte si, kam půjdete

I když vás jako introverta děsí večírky a další společné popracovní aktivity, nepřipravujte se zbytečně o příležitost být s kolegy a známými. Vybírejte si akce, které vám nejvíce vyhovují, nemusíte chodit všude. A mluvte jen s lidmi, s nimiž chcete mluvit, nemusíte se věnovat všem.

Nestyďte se za svůj talent

Učte se nahlížet na svou introverzi jako na hodnotnou vlastnost. Introverti jsou vytrvalí, svědomití a soustředění na svou práci. Mají velkou výhodu v kreativním uvažování, protože dokáží odhlížet od sebe a zabývat se skutečným jádrem věcí. Ve srovnání s extroverty umějí mnohem lépe delegovat, což je činí i lepšími lídry.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com