Inovace v Intelu

Co se stane, když vaše dlouho budované zásady inovací a hospodářského růstu již nefungují? Co dělat, když se hroutí něco, co celá léta fungovalo bez problémů? Tato situace je noční můrou všech manažerů. Cesta ven však existuje a může být pro mnohé další firmy inspirující – dokázala to společnost Intel, která se musela potýkat s náhlým snížením objemu prodeje svých mikroprocesorů.

Vědci a pracovníci výzkumu společnosti Intel museli najednou čelit překážkám, s nimiž se do té doby nikdy nesetkali. Jejich cílem bylo vyrábět stále menší a výkonnější mikroprocesory. Zjistili však, že čím jsou mikroprocesory menší a menší, tím více se zahřívají. V určité fázi by na ně nestačily ani ty nejkvalitnější chladicí systémy. Intel se nechtěl dočkat toho, že by nakonec vyráběl přenosné pece.

Bylo proto nutné najít způsob, jak přicházet na trh s novými a novými produkty, ale nesnižovat jejich účinnost a nezvyšovat poruchovost. Intel na to šel tak, že přesně definoval problém, vytvořil tým lidí, kteří měli na projektu pracovat, odstranil bariéry mezi oddělením výzkumu/vývoje a výrobou a poskytl výzkumným pracovníkům potřebnou svobodu a vedení.

V případě nového vyvíjeného čipu to probíhalo tak, že nadřízený z výzkumného oddělení sdělil svým podřízeným, co se od nich očekává, ale neinformoval je o způsobu, kterým by toho měli dosáhnout. Díky tomu mohli vývojáři kompletně přehodnotit své dosavadní přístupy. Tým byl postupem času obohacen o nové členy – absolventy technických univerzit, kteří oplývají potřebnou odvahou a ochotou riskovat. Masová výroba mikroprocesoru **TeraHertz** se plánuje na rok 2005.
Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company