IBM ruší domácí kanceláře

Jeden z průkopníků práce z domova právě začal svolávat zaměstnance pracující na dálku zpět do firemních kanceláří. Komu to nevyhovuje, může odejít.

IBM sice není první firmou, která se rozhodla zrušit domácí kanceláře, pravděpodobně je však prvním případem velké firmy, která se takto rozhodla, i když sama vyvíjí a prodává softwarová řešení pro práci na dálku.

Ilustrační snímek

Zprávu o tom, že právě začalo stahování zaměstnanců IBM do šesti vybraných měst v USA, přinesl jako první list The Wall Street Journal dne 18. května 2017.

Následně se jí věnovala i řada dalších médií, která se zaměřují na trh práce a moderní technologie. Samotná IBM zatím věc blíže oficiálně nekomentovala.

Kdo se musí vrátit do firmy?

Zrušení práce z domova bylo spuštěno v USA. Zatím se týká asi 2600 zaměstnanců z oddělení marketingu a dále blíže neurčeného počtu zaměstnanců z oddělení IT, veřejných zakázek a několika oddělení pracujících na vývoji systému Watson.

Na začátku února jim firma oznámila, že se musejí přesunout do jedné z amerických kanceláří, které se nacházejí ve městech New York, San Francisco, Austin, Cambridge, Atlanta a Raleigh. Na rozhodnutí dostali jeden měsíc. Pokud se rozhodnou, že se do kanceláře nepřesunou, dostanou 90 dní na to, aby si našli v IBM jiné místo nebo odešli.

Podle serveru Society for Human Resource Management (SHRM) dostanou zaměstnanci, kteří se rozhodnou odejít, odstupné ve výši jednoho měsíčního platu, což je v IBM standardem. Noví zaměstnanci, kteří je nahradí, se pak budou hledat přímo v daných městech.

Co je důvodem změny?

Firma existuje již 105 let a momentálně zaměstnává 380 tisíc lidí po celém světě. Program práce na dálku se v ní těšil velké popularitě po několik desetiletí. Práci na dálku propagovala také u svých zákazníků a obecně ve světě byznysu. Uspořila také velké sumy na nájmech a vydělala na prodeji nemovitostí. Současné rozhodnutí je proto překvapivé.

Server TechRepublic.com připomněl, že se firma donedávna chlubila 40 % zaměstnanců pracujících na dálku a ještě 4. května jsme se na jejím blogu mohli dočíst o výhodách práce na dálku pomocí jejích softwarových řešení. Nyní si od rušení domácích kanceláří slibuje zlepšení spolupráce a rychlejší tempo práce.

Analytici, které oslovil server TechRepublic.com, však hovoří o významném vlivu tlaku na snižování nákladů v souvislosti s hospodářskými výsledky firmy, které se od roku 2016 zhoršují.

Server foxbusiness.com upozornil, že IBM má za sebou 20 po sobě jedoucích čtvrtletí poklesu tržeb, a akcionáře nedávno pobouřila výše odměn výkonné ředitelky Ginni Romettyové.

Server businessinsider.com citoval mluvčího IBM, který již dříve uvedl, že firma sleduje moderní trendy v oboru, kde se v současné době nejlépe osvědčují malé týmy, které řeší okamžité potřeby a změny tváří v tvář.

Bude to změna k lepšímu?

Šéfka marketingu IBM Michelle Pelusová údajně rozeslala interní video, v němž vysvětluje, že když lidé pracují přímo spolu, týmy jsou silnější, vlivnější, kreativnější a navíc si užijí více zábavy.

Britský server The Register přinesl zprávu, že IBM plánuje stáhnout zaměstnance do kanceláří nejen v USA, ale i v Evropě. Potvrdil také, že viděl firemní video Michelle Pelusové, které označil za propagandu, jejímž cílem je skrýt skutečnost, že se firma potřebuje zbavit části zaměstnanců.

Expert v oblasti pracovního práva oslovený SHRM konstatoval, že stahování zaměstnanců zpět do kanceláří bývá reakcí na pokles zisku firmy nebo nesplnění stanovených organizačních cílů.

Podle serveru Fastcompany.com se IBM může tento postup vymstít hned ze tří důvodů:

  • sníží kvalitu svých týmů, z nichž odejdou nejlepší lidé, kteří si snadno najdou práci jinde,

  • práce v kanceláři může snížit produktivitu, protože zaměstnanci pracující na dálku jsou dlouhodobě výkonnější, spokojenější a loajálnější,

  • společnost zvolila dobu, kdy se americký venkov a malá města potýkají s odlivem pracovní síly, což podrývá lokální ekonomiky.

-kk-