I manažer může mít splín, aneb Jak si udržet pozitivní přístup a motivaci

Lídr by měl být svým podřízeným zdrojem inspirace, motivace a pozitivní nálady. Měl by jít svým pracovníkům příkladem a vždy na každé situaci najít něco pozitivního a i v problémech vidět příležitosti. Jenomže manažeři jsou také jenom lidé a občas mohou svoji vlastní motivaci ztratit a propadnout se do určité melancholie. Jak si udržet pozitivní přístup za každou cenu, zvláště když musíte jít příkladem svým podřízeným? Zde je několik tipů, jak na to.

Ilustrační snímek

Vizualizace úspěchu

Podle The Muse je dobrým začátkem, jak vzdorovat negativním myšlenkám, začít si představovat úspěch. Před každým jednáním si představujte, jak to bude vypadat, až během jednání dosáhnete toho, čeho jste dosáhnout chtěli. Nebo si představujte, jaké to bude, až se spolu se svým týmem prokoušete složitým projektem a dosáhnete úspěchu. Tím, že změníte svá očekávání, se také změní váš přístup a skutečně tak zvýšíte svoje šance na úspěch.

Jasně definované cíle

Důležitým nástrojem k dlouhodobému udržení motivace jsou jasně definované cíle, za kterými se ubíráte. Mějte krátkodobé i dlouhodobé cíle jasně sepsané a definované a myslete na ně při svých každodenních aktivitách. Stejně tak svým podřízeným jasně komunikujte, jaké specifické cíle mají nastavené oni i čeho se snažíte dosáhnout coby celý tým.

Rozdělení úkolu či projektu na menší

Když máte před sebou nějaký složitý úkol, rozdělte si ho na menší kroky a soustřeďte se na ně. To platí jak pro vás osobně, tak i pro plánování a organizaci týmové práce. Pusťte z hlavy monumentálnost výzvy, která stojí před vámi, a „zabavte“ vaší mysl přemýšlením nad drobnými úkony, které vykonáváte.

Emoční inteligence

Dobří manažeři se vyznačují vysokou emoční inteligencí. To mimo jiné znamená, že znají svoje emoce a ví, jak s nimi pracovat, místo toho, aby byli pouze jejich oběťmi. Naučte se s i vy znát, co vám způsobuje radost a jak se můžete uklidnit ve chvíli, kdy jste ve stresu, a dostaňte tak svoje emoce pod kontrolu.

 

-mm-

Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse