Hodnotový leadership: Co to je a proč byste si měli tyto principy osvojit i vy?

Možná jste v poslední době narazili na termín „hodnotový leadership“ - v angličtině „value-based leadership“. O co se jedná? A proč byste se o hodnotový leadership měli zajímat i vy? To vše vám řekneme v dnešním článku.

Ilustrační snímek

Tento text vychází z článku na webu Addicted2success.com.

Co to je hodnotový leadership?

Jedná se o styl vedení lidí, při kterém je velký důraz kladen na etické a morální hodnoty. Při hodnotovém leadershipu se manažeři i jejich týmy neřídí jenom produktivitou, efektivitou a financemi, ale soustředí se třeba i na ekologické hodnoty, vyvážení osobního a pracovního života nebo společenskou odpovědnost.

Proč a jak ve svém manažerském stylu osvojit principy hodnotového leadershipu?

Jestliže do svého manažerského stylu zakomponujete principy hodnotového leadershipu, můžete z toho těžit vy, vaše firma i vaši podřízení. Jak na to v praxi?

  • Nastavte procesy ve vašem týmu tak, aby byly v souladu s vašimi klíčovými hodnotami. Například co se týče interní komunikace, zakažte pracovníkům komunikovat o víkendu nebo mimo pracovní dobu, aby nedocházelo k práci přesčas. Nebo nastavte rozhodovací procesy tak, aby byly preferovány sociálně odpovědná nebo ekologická řešení. Možností je v tomto ohledu spoustu – záleží na tom, čemu se věnuje váš tým.

  • Motivujte zaměstnance a podpořte jejich loajalitu vůči vašemu týmu i firmě. Tím, že budete do svého manažerského stylu promítat etické a morální hodnoty, budete vaše zaměstnance motivovat. Dáte jim totiž lepší pocit z toho, co dělají, a tím podpoříte jejich věrnost vůči vašemu týmu i firmě. A v neposlední řadě tak podpoříte i značku zaměstnavatele vaší firmy.

  • Věci rozhodujte s přihlédnutím k dlouhodobé udržitelnosti. Až budete v rámci vašeho týmu cokoliv rozhodovat (nebo nastavovat nové principy a procesy), pracujte s myšlenkou dlouhodobé udržitelnosti. Například je nutné, abyste nepřepínali své podřízené a vytvořili pracovní prostředí, ve kterém budou chtít dlouhodobě pracovat.

 

-mm-

 

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success