Value-based leadership: what is it and why should you adopt its principles?

Hodnotový leadership: Co to je a proč byste si měli tyto principy osvojit i vy?

You may have recently come across the term "value-based leadership". What is it and why should you be interested in it? This article will reveal all.

This text is based on an article on Addicted2success.com.

What is value-based leadership?

It is a style of people management in which great emphasis is placed on ethical and moral values. In value-based leadership, managers and their teams are driven not only by productivity, efficiency and finances, but also by focusing on, for example, environmental values, work-life balance and social responsibility.

Adopting value-based leadership principles to your management style: how and why

If you incorporate the principles of value-based leadership into your management style, you, your company and your subordinates can benefit. How do you do it in practice?

  • Set up processes in your team that are aligned with your core values. For example, as regards internal communication, prohibit employees from communicating at weekends or outside work hours to avoid working overtime. Or set up decision-making processes so that socially responsible or environmentally friendly solutions are preferred. There are numerous options in this regard, depending on the focus of your team.

  • Motivate employees and encourage their loyalty to your team and company. By incorporating ethical and moral values into your management style, you will motivate your employees. You will make them feel better about what they are doing and thus encourage their loyalty to the team and company. And, last but not least, you will also support your company's employer brand.

  • Make decisions with long-term sustainability in mind. When making any decisions (or setting up new principles and processes) within your team, work with long-term sustainability in mind. For example, you need to ensure you do not overwork subordinates, and create an environment they want to work in long-term.

 

-mm-

    Hodnotový leadership: Co to je a proč byste si měli tyto principy osvojit i vy?

    Možná jste v poslední době narazili na termín „hodnotový leadership“ - v angličtině „value-based leadership“. O co se jedná? A proč byste se o hodnotový leadership měli zajímat i vy? To vše vám řekneme v dnešním článku.

    Tento text vychází z článku na webu Addicted2success.com.

    Co to je hodnotový leadership?

    Jedná se o styl vedení lidí, při kterém je velký důraz kladen na etické a morální hodnoty. Při hodnotovém leadershipu se manažeři i jejich týmy neřídí jenom produktivitou, efektivitou a financemi, ale soustředí se třeba i na ekologické hodnoty, vyvážení osobního a pracovního života nebo společenskou odpovědnost.

    Proč a jak ve svém manažerském stylu osvojit principy hodnotového leadershipu?

    Jestliže do svého manažerského stylu zakomponujete principy hodnotového leadershipu, můžete z toho těžit vy, vaše firma i vaši podřízení. Jak na to v praxi?

    • Nastavte procesy ve vašem týmu tak, aby byly v souladu s vašimi klíčovými hodnotami. Například co se týče interní komunikace, zakažte pracovníkům komunikovat o víkendu nebo mimo pracovní dobu, aby nedocházelo k práci přesčas. Nebo nastavte rozhodovací procesy tak, aby byly preferovány sociálně odpovědná nebo ekologická řešení. Možností je v tomto ohledu spoustu – záleží na tom, čemu se věnuje váš tým.

    • Motivujte zaměstnance a podpořte jejich loajalitu vůči vašemu týmu i firmě. Tím, že budete do svého manažerského stylu promítat etické a morální hodnoty, budete vaše zaměstnance motivovat. Dáte jim totiž lepší pocit z toho, co dělají, a tím podpoříte jejich věrnost vůči vašemu týmu i firmě. A v neposlední řadě tak podpoříte i značku zaměstnavatele vaší firmy.

    • Věci rozhodujte s přihlédnutím k dlouhodobé udržitelnosti. Až budete v rámci vašeho týmu cokoliv rozhodovat (nebo nastavovat nové principy a procesy), pracujte s myšlenkou dlouhodobé udržitelnosti. Například je nutné, abyste nepřepínali své podřízené a vytvořili pracovní prostředí, ve kterém budou chtít dlouhodobě pracovat.

     

    -mm-

     

    Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success
    Štítky: Leadership