Hledáte mentora? Rozhlédněte se kolem sebe

Ilustrační snímek

Mentor je člověk, který by vám měl pomoci s vymezením a dosahováním vašich kariérních cílů. Měl by vám radit, jak překonávat překážky, pomáhat s rozvojem vašich dovedností a kontaktů. Najít takového člověka není lehké, není to však ani tak těžké, jak může zdát na první pohled. Pravděpodobně máte hned několik vhodných adeptů ve svém blízkém okolí. Hledáte-li návod, jak si správně vybrat, přečtěte si ten následující, který publikovat server US News.

1. Hledejte obdivuhodnou kariéru

Váš mentor nemusí být ze stejného oboru. Měl by to však být někdo, koho obdivujete za to, co dokázal ve své kariéře.

2. Hledejte silný charakter

Vztah mentora a jeho svěřence stojí na vzájemné důvěře. Vybírejte proto mentora s charakterovými vlastnostmi, které můžete obdivovat a chtít rozvíjet i u sebe.

3. Hledejte zkušenosti

Poohlédněte se po mentorovi, jehož zkušenosti nemusejí být přímo z vaší profese, ale odpovídají vašim cílům a můžete se z nich učit.

4. Hledejte důvěru ve vás

Mentor by měl být někdo, kdo věří, že dokážete to, co jste si vytyčili. Nebude vám neustále aplaudovat, vždy však bude pro vás chtít to nejlepší.

5. Hledejte příjemnou společnost

Asi byste nechtěli věnovat svůj čas mentorovi, jehož přítomnost vám nebude příjemná. Měl by to být někdo, s kým si dobře a rádi popovídáte.

6. Hledejte zájem investovat do vás

Dobrý mentor bude vnímat čas trávený s vámi jako dobrou investici pro obě strany.

7. Hledejte důvěryhodnost

S mentorem budete sdílet řadu svých soukromých věcí, o nichž by se neměl dozvědět nikdo jiný. Bude vám radit v zásadních věcech vaše života. Měl by to tedy být člověk, jemuž můžete stoprocentně důvěřovat.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report