Golf v pracovní době - přínos pro manažera, podnik i stát

Golf je jednou z nejčastějších soukromých manažerských aktivit. World Golf Foundation ve svých studiích uvádí, že včetně vybavení, poplatků za hřiště a turistiky vydělává jen americká golfová ekonomika ročně 62 miliard dolarů. Lidé činní v byznysu hrají golf převážně o víkendech, svátcích a zvláštních příležitostech, kterých se mohou účastnit i jejich partneři a zákazníci. Realita je ovšem taková, že každý pracovní den v sobě má jisté neproduktivní období, které lze právě golfu věnovat. Manažerům i jejich zaměstnancům tak nastává doba, kdy by měli hrát golf právě v pracovním týdnu, aby tak pomohli posílit ekonomiku své země, svůj podnik i sebe samotné.

Byznysmeni jsou podle současných výzkumů nejproduktivnější před devátou hodinou ráno a po páté odpoledne. Ve střední části dne jejich produktivita klesá kvůli vyrušování lidmi z okolí, takže celou tuto netráví akcemi, ale reakcemi a odsouváním důležitých úkolů na večer nebo druhý den. Nejvhodnější doba na to, aby si odskočili zahrát golf je proto kolem jedenácté a druhé hodiny.

Zaměstnanci v nepřítomnosti svých nadřízených získají možnost zdokonalit se v samostatném řešení úkolů. Zvýší tak svoji produktivitu i celkovou produktivitu podniku, čímž přispějí k rozvoji celé ekonomiky. Když se pak manažer vrátí z golfu do podniku, bude odpočatý a připravený pro efektivní výkon při řešení důležitých úkolů. Chce-li si tedy manažer zahrát golf, měl by to učinit v pracovní době a nijak to netajit. Jedná přece v zájmu všech.

**Datum vydání:** VII/2003
Zdroj: darwinmag.com - Magazín věnovaný informačním technologiím a managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje darwinmag.com