GE mění manažerskou filozofii

Společnost General Electric (GE) otevírá novou kapitolu své manažerské filozofie. Jak informoval The Wall Street Journal, chce nyní firma místo generalistů mít na manažerských postech experty s hlubokými znalostmi svých odvětví. Zatímco doposud se seniorní lídři v GE vždy po přibližně dvou letech přesouvali do jiných částí firmy, aby zdokonalovali své manažerské dovednosti, dnes zůstávají déle, aby hlouběji pochopili produkty a zákazníky ve svém oboru. Svou roli v tom hraje jednak strategie výkonného ředitele Jeffa Immelta a jednak rostoucí konkurence a omezené rozpočty v jednotlivých oborech působnosti společnosti.

Například místopředseda správní rady GE a ředitel divize GE Energy John Krenicki prošel ředitelskými posty v odvětví chemických látek a materiálů, osvětlení, superabraziv, dopravy, plastů a pokročilých materiálů, než nastoupil do čela energetické divize. Ve své roli je nyní sedm let a domnívá se, že jeho nástupce nebude mít stejný životopis. S největší pravděpodobností vzejde přímo z GE Energy.

Společnost GE tradičně produkovala seniorní manažery, kteří dokázali bez problémů přecházet mezi společnostmi působícími ve zcela jiných oblastech byznysu. Tradice „profesionálních manažerů“ působících po krátkou dobu v různých částech firmy vznikla již v 50. letech a upevnila se za působení legendárního výkonného ředitele Jacka Welche, který stál v čele firmy v letech 1981-2001. Pod jeho vedením se firma stala nejhodnotnější společnosti své doby na světě.

„Svět je dnes velice složitý,“ citoval Wall Street Journal ředitelku manažerského rozvoje v GE Susan Petersovou. „Potřebujeme lidi s hlubokými znalostmi svých oborů.“

-kk- 

Zdroj: The Wall Street Journal Online - server prestižního amerického ekonomického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Wall Street Journal Online